Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den isolerte stammen på North Sentinel Island

Lasteskipet gikk på grunn utenfor øya der misjonæren ble drept. Dette er alt som er igjen

Ventet ei uke på redningsmannskapene.

FORLIST: Cargo-skipet gikk på grunn utenfor den mye omtalte øya North Sentinel i Bengalbukta, der stammefolket har drept en rekke mennesker som har forsøkt å komme i kontakt. Restene av skipet ligger fortsatt igjen. Foto: Google Earth.
FORLIST: Cargo-skipet gikk på grunn utenfor den mye omtalte øya North Sentinel i Bengalbukta, der stammefolket har drept en rekke mennesker som har forsøkt å komme i kontakt. Restene av skipet ligger fortsatt igjen. Foto: Google Earth. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En sein augustkveld i 1981 gikk cargo-skipet Primrose på grunn i korallrevet utenfor øya North Sentinel i Bengalbukta, der den amerikanske misjonæren John Allen Chau skal ha blitt drept av den isolerte lokalbefolkningen for to uker siden.

Ifølge UPI var skipet var på vei fra Bangladesh til Australia da monsun-stormen sendte skipet inn i det grunne farvannet.

Det var først morgenen etter at mannskapet la merke til den lavtliggende øya, bare noen hundre meter foran dem, skriver forfatter og historiker Adam Goodheart i en hendelsesberetning i det akademiske tidsskriftet The American Scholar.

Det er uvisst om kapteinen visste hva som ville ventet mannskapet inne på øya, men på grunn av de røffe bølgene og fordi skipet ikke var i ferd med å synke, ble mannskapet beordret om å forholde seg stille i båten, i påvente av hjelp.

Hadde de funnet redningen?

Etter noen dager skal en av utkikksmennene ha rapportert om det han trodde skulle bli deres redning; ut fra jungelen noen få hundre meter unna kom en gruppe mennesker til syne som vinket mot farkosten.

Men noen redningsmannskaper var det ikke. Etter nærmere øyesyn la han merke til at gruppen besto av nesten nakne menn. De holdt våpen, og vinkingen virket ikke lenger like vennlig.

Kort tid etter skal fraktselskapets hovedkvarter i Hong Kong ha fått en febrilsk oppringning fra kapteinen. Han var redd for at stammen skulle entre båten ved solnedgang, og fryktet at liv ville gå tapt.

Ventet ei uke på hjelp

Mens de ventet desperat på hjelp holdt mannskapet vaktskift 24 timer i døgnet, med det de hadde av våpenliknende gjenstander om bord.

Det tok ei hel uke før den indiske marinen sendte ut båter og helikoptre for å redde dem fra samme skjebne som den 27 år gamle misjonæren led i ettertid.

De samme monsunbølgene som hadde ført skipet inn mot øya, viste seg imidlertid å også bli deres redning. Båtene stammefolket brukte for å nå ut til skipet ble nemlig holdt tilbake av den sterke sjøen.

Da redningen omsider kom, kunne de se mannskapet bli hentet opp, en etter en, av den flygende stålmaskinen. Skipet ligger fortsatt igjen utenfor den lille øya.

Fryktet stamme

Ifølge Survival International er den myteomspunne stammen blant de mest isolerte i verden. Det anslås at den består av om lag 100 mennesker, og har holdt til på øya i omkring 30 000 år.

Besøk til øya er strengt regulert av indiske myndigheter, og det er forbudt å ta kontakt med stammefolket.

Derfor ble det raskt klart at politiet, på tross av at de hadde funnet stedet der avdøde Chau ligger begravet i sanden, vil ha store problemer med å etterforske drapet.

På tross av restriksjonene og advarslene er det flere som opp gjennom åra har forsøkt å nærme seg øyfolket. Noen med mer hell enn andre.

I februar 2006 ble to fiskere drept etter at båten deres drev mot den farlige øya. Ryktene skulle ha det til at de ble spist, men det viste seg å ikke stemme. Likene ble begravet, før de ei uke seinere ble gravd opp igjen og hengt fra bambusstolper på stranda, ifølge The Telegraph.

Myndighetene frykter nå at en tilsvarende seremoni kan bli deres eneste mulighet til å få identifisert liket av Chau.

Andre igjen har en mer nyansert beskrivelse av stammen. Blant andre den indiske antropologen T. N Pandit, som har besøkt øya flere ganger og mener det er feil å se på stammen som fiendtlige.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!