Lastet med 77 tonn våpen til Zimbabwe

Kinesisk skip skaper diskusjon i Sør-Afrika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et kinesisk skip ligger nå i havna i Durban i Sør-Afrika, med en våpenlast som ifølge sørafrikanske myndigheter skal være på vei til Zimbabwe, ifølge den britiske avisa The Guardian.

Lasten skal inneholde 77 tonn med mindre våpen, inkludert blant annet automatrifler, bombekastere og store mengder ammunisjon.

Kopier av dokumentasjon fra skipet An Yue Jiang viser at våpnene ble sendt fra Beijing til forsvarsdepartementet i Harare. Dokumentet er datert til 1. april, tre dagere etter valget i Zimbabwe.

- Kan ikke blande oss 

Situasjonen i Zimbabwe har vært spent etter valget 29. mars. Det er foreløpig ikke kunngjort noen resultater fra valget, på tross av sterkt internasjonalt press på Zimbabwes regjering.

Innholdslista inkluderer 3,5 millioner runder med ammunisjon til blant annet automatvåpen, 1500 raketter, 93 bombekastere og 2500 granater.

Regjeringens talsmann Themba Maseko bekrefter at landet har gitt tillatelse til å frakte lasten videre til Harare. Landet må trå svært forsiktig i denne saken, mener han.

- Vi er ikke i en posisjon der vi kan blande oss inn i en handelsavtale mellom to land, sier Maseko.

FULL AV VÅPEN: Skipet An Yue Jiang fotografert utenfor Sør-Afrika i går. Ifølge dokumentasjon ombord frakter det 77 tonn våpen, som skal til Zimbabwe. Foto: AP/SCANPIX
FULL AV VÅPEN: Skipet An Yue Jiang fotografert utenfor Sør-Afrika i går. Ifølge dokumentasjon ombord frakter det 77 tonn våpen, som skal til Zimbabwe. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Sør-Afrikas president Thabo Mbeki har fungert som mekler mellom regjeringen og opposisjonen i Zimbabwe etter valget.

Havnearbeidere i Durban nektet i går kveld å laste av skipet, og en talsmann for transportarbeidernes fagforening sier at lasten heller ikke kommer til å bli fraktet videre av dem.

Tony Leon, talsmannen for opposisjonen i Sør-Afrika, mener våpenforsendingen til Zimbabwe er å «sette fyr på dynamitt».

Lang støtte fra Kina

På tross av internasjonal krikk, har kinesiske myndigheter støttet Zimbabwe og president Robert Mugabe med blant annet militære kjøretøyer og våpen også tidligere.

Det er også påstått at kinesiske bedrifter har solgt apparater som stopper radiobølger, for å stoppe uavhengige radiostasjoners motstemme til statlig kontrollerte radiostasjoner. I Mugabes nyeste bolig er de blå flisene, som er en kopi av fliser fra Beijings Forbudte by, en gave fra Kina.

Avsløringen av den store våpenlasten kommer etter at opposisjonspartiet i Zimbabwe, MDC, har påstått at de har sett kinesiske soldater i landet.

- Diskuterte samlingsregjering

Lastet med 77 tonn våpen til Zimbabwe

Nylig ble det også kjent at Zimbabwe har hatt hemmelige samtaler med president Robert Mugabes regjeringsparti ZANU-PF om en nasjonal samlingsregjering.

Medlemmer av ZANU-PF kontaktet opposisjonspartiet MDC med ønske om å diskutere en mulig samlingsregjering få dager etter det omstridte valget 29. mars, sier opposisjonsleder Morgan Tsvangirai til BBC ifølge NTB.

Forhandlingene kollapset imidlertid etter noen dager da det ble klart at krefter innen regjeringspartiet ikke kom til å godta en avtale, sier opposisjonslederen.

- Vi var innstilt på å vurdere en inkluderende regjering som også ville ha med medlemmer fra ZANU-PF. De foreslo faktisk hvor mange, og de snakket om et panel vi skulle velge fra, sier han.

En viktig del av avtalen skal ha vært at ZANU-PF-representanter, inkludert Mugabe, ikke ville risikerer straffeforfølging under den nye regjeringen.

SAMARBEID: Zimbabwes president Robert Mugabe besøker Kinas president Hu Jintao i 2005. Kina har fått internasjonal kritikk for sin støtte til Zimbabwes president.
KAN IKKE STOPPES: Myndighetene i Sør-Afrika vil ikke gripe inn i våpenhandelen mellom Kina og Zimbabwe. Men havnearbeiderne i Durban nekter å laste av skipet.