Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lastet ned 200 mill. låter på nett

Ti ganger mer enn året før.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Plateindustrien melder om en tidobling i nedlasting av musikkfiler fra nettet. Musikkelskere i USA og Europa lastet ned over 200 millioner spor i fjor, mot rundt 20 millioner i 2003, ifølge The International Federation of the Phonographic Industry (IFPI).

Nå tjener de penger...

Detter fører til at det for første gang virkelig tjenes penger på digitalt musikksalg. IFPI, som har 1.450 plateselskaper over hele kloden som medlemmer, tjente 330 millioner dollar på dette i 2004. Det er seks ganger mer enn året før, men er likevel bare mellom en og to prosent av fortjenesten til plateselskapene.

- Digital musikk er nå blitt mainstream, sier IFPI-sjef John Kennedy til ABC News.

Musikk på mobilen blir også mer vanlig, og det er Asia som leder ringetonemarkedet. Markedet i Japan var verdt 100 millioner dollar i fjor.

... og de kommer til å tjene mer

Framtidsutsiktene for det digitale salg er usikre. Noen analytikere mener at digitalmarkedet vil utgjøre så mye som 25 prosent av fortjenesten til plateselskapene innen 2010 komme. Andre foreslår like under ti prosent.

Ifølge IFPI finnes det nå mer enn 230 nettsteder hvor musikk kan kjøpes lovlig, opp fra 50 for ett år siden. IFPI melder at de kommer til å fortsette å saksøke folk som laster ned musikk ulovlig.

LAST NED FOR PENGER: Plateindustrien tjener for første gang penger på Gwen og andre artister sine musikkfiler på nett. Foto: Scanpix
LAST NED FOR PENGER: Plateindustrien tjener for første gang penger på Gwen og andre artister sine musikkfiler på nett. Foto: Scanpix Vis mer

Last ned gratis

Men du trenger ikke nødvendigvis velge mellom å betale dyrt eller å bryte loven.

Her gir Dagbladet.no deg et tredvetalls nettsteder hvor du kan laste ned musikk helt gratis.

Gratis-Kurt: Vi betaler for stadig flere musikkfiler på nett, men mye er gratis også.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media