Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lat oppdrettslaks sliter med hjertetrøbbel

Nesten annenhver oppdrettslaks har hjertetrøbbel, og forskerne tror at noe av forklaringen kan være en heller dorsk livsstil.

GOD OG LAT: Norks oppdrettslaks er ettertraktet, men forskning tyder på at fisken selv lever et usunt liv. I enkelte laksefamilier har nesten all fisken hjertebetennelse. Foto: Terje Marøy
GOD OG LAT: Norks oppdrettslaks er ettertraktet, men forskning tyder på at fisken selv lever et usunt liv. I enkelte laksefamilier har nesten all fisken hjertebetennelse. Foto: Terje Marøy Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I enkelte laksefamilier har nærmere 100 prosent av fisken hjertebetennelse, og det er ikke uvanlig at stor og nesten slakteferdig laks dør dersom den blir stresset, skriver Aftenposten.

Forskningskonsernet Nofima har sammen med eksperter fra Veterinærhøgskolen og Universitetet for miljø og biovitenskap (UMB) undersøkt 2.700 oppdrettslaks fra 291 laksefamilier.
Undersøkelsen viser at 42 prosent av fisken hadde hjertebetennelse. 90 prosent hadde fett på hjertet, og hos 44 prosent var det ekstra mye hjertefett.
— Resultatet av undersøkelsen er absolutt bekymringsfull. Hjertesyk laks er i ferd med å bli et stort problem for oppdrettsnæringen, sier professor Ingrid Olesen ved UMB som er seniorforsker i Nofima.
Hjertefeil fører til forringet livskvalitet hos laksen og tap for næringen når fisk dør. Det er foreløpig ikke påvist at det gir nedsatt kvalitet på fisken.
Olesen tror at hjerteproblemene hos laks skyldes både arv og miljø.

En årsak kan være at livet i oppdrettsmerdene er betydelig roligere enn det livet villaksen lever langs kysten og i strie elver.

Forskningsleder Rune Stigum Olsen i avlsselskapet Salmobreed er enig.
— Det dreier seg om en livsstilssykdom, kosthold og bevegelse. Oppdrettsfisk bør nok få et mer aktivt liv, med mer strøm og motstand i vannmassene den lever i. På samme måte som vi mennesker trenger mer aktivitet trenger selvsagt også fisken dette, sier Stigum Olsen.

(NTB)

MILLIARDINDUSTRI: Førstehåndsverdien av solgt laks var på 15,3 milliarder kroner i 2008. I 2009 går det mot rekordomsetning. Foto: Erik Holand, Agderposten / SCANPIX
MILLIARDINDUSTRI: Førstehåndsverdien av solgt laks var på 15,3 milliarder kroner i 2008. I 2009 går det mot rekordomsetning. Foto: Erik Holand, Agderposten / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling