Lat postmann gjemte flere tusen brev

I ren «Budbringer»-stil dumpet Oslo-postbudet ulevert post i kjellerboden hjemme hos seg selv. Årsaken var trolig at han syntes det ble for mye å levere på ruta si. Mannen er nå politianmeldt. Postverket ser meget alvorlig på hendelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var beboere i bydelen Haugerud i Oslo som slo alarm da posten aldri kom fram. De hadde sendt kontrollbrev til hverandre for å teste postgangen. Da heller ikke disse brevene dukket opp, ble postkontoret på Etterstad varslet.

Postbudet, som er i tredveårene, ble gjentatte ganger spurt om han taklet arbeidpresset i sin nye jobb. Etter det Dagbladet kjenner til var det ingen tegn til at han hadde problemer med postleveringene. Til slutt skal mannen ha tilstått at han ikke hadde levert ut all posten likevel. Hjemme hos ham fant kollegaene en kjellerbod fullstappet med uåpnede brev, regninger, pakker og reklame.

- Vi fikk mistanke om at noe var galt på postruta til mannen. Men vi hadde ikke trodd at han gjemte posten hjemme hos seg selv. Saken er en tragedie, sier Odd Alnæs, postsjef i Oslo og Akershus Øst.

Det var i perioden 31.mars til midten av april at postbudet unnlot å levere deler av posten. Noen brev kom fram, andre ikke. Det kan se ut som om mannen ble trett på slutten av ruta, og ikke orket å fullføre jobben. Etter en stund ble postbudet sykemeldt.

- Jeg vet ikke hvorfor han gjorde det, men antakeligvis var det det fordi han ikke gadd å bringe ut all posten. Vi har 31 000 ansatta, og blant disse finnes dessverre noen som er late, sier Alnæs.

Alt kom fram

Mannen hadde sortert, lagt i kassetter og levert ut litt av posten. Resten havnet på hans private lager. Ingen av brevene var åpnet, og det foreligger ingen mistanke om posttyveri. Forklaringer er trolig så enkel at han ikke maktet arbeidspresset, og heller ikke turte å si ifra til sjefen.

Postbudets unnasluntring førte til mye ekstraarbeide for Etterstad postkontor. Flere dager gikk med til å tømme kjellerboden for mange kubikk med brev, pakker og reklame før posten endelig kom fram. Til sammen 21 kasser, tilsvarende rundt 400 kilo post, fant postsjåføren da han ryddet kjelleren til mannen. Flere tusen forsendelser havnet til slutt i de rette postkassene. Noen var opptil en måned forsinket.

Svartelistet

De fortvilte beboerne på Haugerud hadde selv gjettet seg til at det måtte være postbudet som ikke gjorde jobben sin. Bekreftelsen kom da postsjef Alnæs selv sendte ut en beklagelse. Han skriver:

«Dette er post som har vært på avveie, men som nå er kommet til rette. Vi har valgt å omdele posten til tross for at den er forsinket, og vi beklager sterkt de ubehageligheter forsinkelsen av posten har medført for dere. Vi har satt i verk tiltak for at liknende ikke skal gjenta seg.»

Et av tiltakene er at postbudet umiddelbart fikk sparken. Han er også politianmeldt, og vil aldri få jobb i postverket igjen.

Tøft yrke

Etter det Dagbladet kjenner til er det store problem med å skaffe nok folk til å betjene posten i Oslo-området.

I følge leder i Norsk Postforbund, Jan Inge Kvistnes, sliter Oslo med alvorlige bemanningsproblemer.

- Det er tøft å være postbud i hovedstaden i dag. Ofte går det på helsa løs for postbudene som jobber langt mer enn arbeidsmiljølovern tilsier. Vi er inne i en situasjon hvor jeg ikke blir forundret dersom postbudene i ren fortvilelse reagerer slik dette postbudet har gjort, sier Kvistnes.