Late menn mister kona

LONDON/OSLO (Dagbladet): Forskernes prognose for ekteskap inngått på 90-tallet er at 40 prosent av dem vil ende i skilsmisse. En vesentlig årsak er at mannen ikke deltar nok i hus- og familiestellet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ikke godt å føle seg utnyttet over tid, sier familieforsker Kari Moxnes.

Moxnes, som er doktor i sosiologi, leder det omfattende forskningsprosjektet «Familieforandringer og konsekvenser for barn og unge» som er finansiert av Norges Forskningsråd.

- I de norske undersøkelsene jeg kjenner til, har det kommet fram at det var kvinnen som tok initativet til skilsmissen i mellom 62 og 80 prosent av tilfellene, sier Moxnes.

Nå har Moxnes et forskningsår ved University of Wisconsin i Madison i delstaten Wisconsin i USA. Hun sier at det er mannens manglende deltagelse hjemme som oftest leder til skilsmisse.

- Menn gjør fortsatt mye mindre husarbeid enn kvinner, selv om unge menn heldigvis tar seg mer av barna sine enn menn gjore før. Det at menn sniker seg unna husarbeidet oppleves over tid som utnyttelse, dominans og mangel på kjærlighet, sier Moxnes.

Likhets-ideal

Moxnes peker på at idealene om likeverd og likestilling fører til at dagens unge kvinner ikke tolererer å bli dominert.

- Kanskje de tåler det til å begynne med, mens forelskelsen fortsatt er der. Men ikke over tid. Kvinner tar det mer og mer for gitt at de skal behandles likeverdig, sier Moxnes.

Hun sier at det er når den kjente tidsklemma blir sterk at mannens manglende innsats blir en skilsmissegrunn.

- Mange arbeidende kvinner føler at de ikke har tid nok til husarbeid, venner og barna. Det kan bli utålelig å se at den andre gjør lite _ at han ikke yter like stor innsats for at familielivet skal gå, sier Moxnes.

Misfornøyde

I en forskningsrapport av doktor Jacqueline Scott ved Cambridge University som ble lagt fram på kvinnefonferansen «Kjærlighetens kaos» i London, kom det fram at nær halvparten av de gifte kvinnene i undersøkelsen ikke ville ha valgt samme ektemann om de kunne ha valgt på nytt.

Moxnes sier at dette tallet virker litt høyt:

- Spørsmålet er jo hypotetisk. Og det er ofte slik at man forsøker å overbevise seg selv om at ekteskapet er godt helt til en har gitt opp.

I den britiske undersøkelsen var mennene langt mer positive. 71 prosent av dem var fornøyd med kona de hadde valgt og ville ha valgt henne en gang til.

I undersøkelsen slår forskerne også fast at begrepet sjuårskrisen er en realitet. Begrepet ble kjent gjennom Marilyn Monroes film med samme tittel.

Hele 75 prosent av alle spurte i denne undersøkelsen - både kvinner og menn - hevdet at de opplevde at forholdet til ektemannen gikk fra forelskelse til hverdag etter sju års ekteskap.

- Familielivet lider også fordi menn ofte konsentrerer seg for mye som jobben. Kvinner er flinkere til å balansere mellom hjem og jobb, hevder forskerne ved Cambridge.

To av fem ryker

For ekteskap inngått på 70- og 80-tallet ligger skilsmisseprosenten i Norge på cirka 30 prosent. For ekteskapene inngått på 90-tallet blir skilsmissetallet vesentlig høyere.

- Men merk at 60 prosent trolig ikke blir skilt. Det er altså et stort flertall som klarer å holde ekteskapet sammen, sier Moxnes.

Hun sier at det er lite som holder kvinner tilbake fra å skifte ut en mann som ikke duger. Kvinner tjener penger selv, det fins ikke noe skilsmisse-tabu og religiøse årsaker er bare et hinder for de aller færreste.

- Ta et eksempel: En kvinne som tjener 300 000-400 000 kroner, har relativt store barn og en mann som ikke gjør stort. Hun kan klare seg godt uten ham, sier Moxnes.

Moxnes sier at kvinner og menns mulighet til å komme seg ut av ekteskapet ved skilsmisse har ført til en positiv ting:

- Ekteskapene som består er ofte mye bedre enn hva mange ekteskap var før i tiden.