Late nordmenn

Oljerikdommen har gjort nordmenn late og bortskjemte. Det mener en dansk direktør som tror Norge kan stå i fare for å falle i bakevja.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I går holdt Johan Peter Paludan, direktør ved Instituttet for Fremtidsforskning i København, foredrag på Gardermoen der han snakket om utvikling innen arbeidslivet. Han satte særlig fokus på hvordan arbeidstakere har gått fra å føle trygghet og forutsigbarhet til risiko og egenansvar. Han mener at man her ser en tydelig forandring.

Stress og tidsproblemer

-  Tidligere jobbet vi for å leve, i dag lever vi for å jobbe. Vi begynner arbeidslivet seinere og pensjonerer oss tidligere. Arbeidsprosessen er ikke lenger like fysisk, men mer psykisk, sier Paludan til Dagbladet. -  Dette resulterer gjerne i stress. De nye arbeidstypene er vanskeligere å styre tidsmessig. Den frihet som denne typen arbeid medfører, kan føre til at enkelte jobber blir altoppetende. Klarer man ikke å administrere tiden sin godt nok, kan man oppleve en burnout, sier Paludan.

Vil ha det gøy

Paludan sier at vi beveger oss mer i retning av kreative yrker. Han mener at de «morsomme» yrkene er i vekst mens de «kjedelige» oppgavene sendes ut av landet eller automatiseres. I land der man har det økonomisk komfortabelt og godt, vil flere søke mot yrker der de har det gøy. Dette kjenner Timm Sanders seg igjen i.

-  Jeg hadde en lederstilling i IKT-bransjen i mange år, en bransje som er utrolig pengestyrt og der jaget etter suksess stort. Da selskapet ble rammet av nedbemanning, syntes jeg det ble tøft. Dessuten hadde jeg lyst til å ha det moro på jobben. Jeg gikk dypt i meg selv og virkelig tenkte igjennom hvilke verdier jeg så etter, og hva slags arbeidskultur jeg ville jobbe i. Det tiltalte meg enormt å jobbe i en bransje der man kan gjøre noe for andre mennesker, sier Timm Sanders.

Derfor valgte Sanders helsesektoren. Han er nå ansatt som prosjektdirektør ved Aker sykehus.

-  Jeg er virkelig kjempefornøyd og føler meg veldig privilegert. Jeg skjønte umiddelbart at verdiene og kulturen ved Aker sykehus kledde meg godt, sier Sanders.

MER MORO: Timm Sanders skiftet jobb fra pengejaget i IKT-bransjen til helsesektoren. -  Jeg føler meg privilegert, sier han. Foto: Jon Terje Pedersen
MER MORO: Timm Sanders skiftet jobb fra pengejaget i IKT-bransjen til helsesektoren. - Jeg føler meg privilegert, sier han. Foto: Jon Terje Pedersen Vis mer

Late og bortskjemte

Johan Peter Paludan undres om ikke nordmenn har blitt late. Om oljerikdommen vår har gjort oss så bortskjemte at vi tar oss større friheter i arbeidslivet enn andre folkeslag.

-  En fare ved det norske samfunn er at dere ikke utvikler nok økonomisk aktivitet. Dere er nødt til å produsere og å skape verdifull industri. Dere har satt dere litt på rumpa fordi dere har det for godt. -  Det er klart man blir mer modig i land der man har det trygt. Folk tør å ta sjanser og satser gjerne på yrker som innebærer mer moro og mer risiko. Og her står Norge i en særstilling. Dere burde passe dere, oppfordrer Paludan.

SKEPTISK: - Nordmenn har blitt litt late og bortskjemte, sier Johan Peter Paludan.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer