Late, syke eller bare sveklinger?

Norsk ungdom mener selv de er blant de sykeste i Europa.

SYKE: På spørsmål om de har «god eller meget god helse» svarer 86,5 prosent av nordmenn i alderen 16-24 år «ja!».

Dette er langt lavere enn de fleste andre europeiske land. I Hellas, som er på helsetoppen, svarer 98,4 prosent «ja» på det samme spørsmålet. Bare tre land i Europa har sykere ungdom. Helt i bunn av statistikken finner vi Portugal.  Foto: SARA JOHANNESEN/SCANPIX
SYKE: På spørsmål om de har «god eller meget god helse» svarer 86,5 prosent av nordmenn i alderen 16-24 år «ja!». Dette er langt lavere enn de fleste andre europeiske land. I Hellas, som er på helsetoppen, svarer 98,4 prosent «ja» på det samme spørsmålet. Bare tre land i Europa har sykere ungdom. Helt i bunn av statistikken finner vi Portugal. Foto: SARA JOHANNESEN/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På spørsmål om de har «god eller meget god helse» svarer 86,5 prosent av nordmenn i alderen 16-24 år «ja!».

Dette er langt lavere enn de fleste andre europeiske land. I Hellas, som er på helsetoppen, svarer 98,4 prosent «ja» på det samme spørsmålet. Bare tre land i Europa har sykere ungdom, Latvia, Danmark og Portugal.

- Er de bare late? «Er de bare late eller forventer de det umulige», spør journalist Svein Yngve Madssen i LO-aktuelt. Han viser til at mange ungdommer har fått urealistiske forventninger til egen helse.

«Det enorme fokuset på kropp og helse har skapt et uoppnåelig bilde av det sunne og det perfekte,» skriver Madssen videre.

Det er dansk LOs ukemagasin «A4» som har satt sammen helsestatistikken. Tallene er hentet fra Eurostat, som er EUs statistiske kontor.

- En gjeng sveklinger «Hvis ungdommene er en gjeng sveklinger, får Danmark et kjempeproblem når det gjelder mangel på arbeidskraft. Vi risikerer mer sykdom og flere førtidspensjonerte,» sier seniorforsker ved Arbeidsmedisinsk klinikk på Rikshospitalet i Herning i Danmark, Merete Labrola, til A4. Madssen fra LO-aktuelt skriver at man allerede ser at unges dårlig helse fører dem ut i uføre. Høsten 2011 ble det presentert tall som viste at antallet unge under 30 år på uføretrygd økte raskt i motsetning til utviklingen blant voksne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer