Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Corona-pandemien:

- Later ikke engang som de har ansvaret

USAs tidligere president Barack Obama kommer med nådeløs kritikk mot nåværende president Donald Trump og hans administrasjon uten å nevne navnet hans.

LANGER UT: USAs tidligere president, Barack Obama, er mildt sagt lite fornøyd med Trump-administrasjonens håndtering av pandemien. Foto: AP Photo/Jason DeCrow, File
LANGER UT: USAs tidligere president, Barack Obama, er mildt sagt lite fornøyd med Trump-administrasjonens håndtering av pandemien. Foto: AP Photo/Jason DeCrow, File Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): I forrige uke beskrev Obama Trump-administrasjonens håndtering av coronapandemien som en «absolutt kaotisk katastrofe» under en telefonkonferanse med 3 000 tidligere medarbeidere, ifølge CNN.

Lørdag holdt den tidligere presidenten tale for avgangsstudenter ved historisk afroamerikanske universiteter, og kom med mer nådeløs kritikk. Arrangementet «Show Me Your Walk, HBCU Edition» ble sendt på Youtube, Facebook og Twitter.

- Revet vekk

- Mer enn noe annet har denne pandemien fullstendig revet vekk ideen om at mange folk som har ansvaret, vet hva de driver med. Mange av dem later ikke engang som de har ansvaret, sier Obama.

Uttalelsene hans var uventet politiske og tok for seg saker i nyhetsbildet utover coronaviruset og dets sosiale og økonomiske konsekvenser, skriver AP.

Blant annet tok Obama også opp skytingen av afroamerikanske Ahmaud Arbery (25) som ble skutt og drept da han var ute og jogget i Georgia i februar. Først da en video av hendelsen ble offentliggjort i forrige uke, ble en far og sønn pågrepet og siktet for hendelsen.

UENIGE: President Donald Trump og hans fremste smittevernekspert Anthony Fauci har ikke likt syn på gjenåpning av USA. Video: CNN Vis mer

- La oss være ærlige: En sykdom som dette, setter bare søkelyset på de underliggende ulikhetene og ekstra byrdene som svarte lokalsamfunn historisk har måttet håndtere i dette landet. Vi ser det på hvordan covid-19 rammer våre lokalsamfunn i uforholdsmessig stor grad, akkurat som vi ser at en svart mann går på joggetur og noen folk mener de kan stoppe ham og stille spørsmål og skyte ham hvis han ikke går med på deres avhør, sier Obama og legger til:

- Ikke nytt

- Urettferdighet er ikke noe nytt. Det som er nytt er at så mye av deres generasjon har våknet og innsett at status quo må fikses, at den gamle måten ikke fungerer. Dersom verden skal bli bedre, er det opp til dere, sier den tidligere presidenten i talen til avgangsstudentene.

IRRITERT: USAs president Donald Trump sørget for en brå avslutning under mandagens pressekonferanse om coronaviruset i USA. Video: AP Vis mer

Lørdag kveld holder også Obama en annen tale til avgangselever på videregående skoler under et arrangementet sammen med blant andre LeBron James og Malala Yousafzai.

Mange ganger tidligere har Obama unngått å bruke Trumps navn, selv om det er åpenbart hvem han kritiserer. Det var også tilfellet denne gangen.

Fram til telefonkonferansen i forrige uke har Obama i lang tid holdt en lav profil, men nå har han gjort det klart at han vil gjøre alt han kan for å hjelpe sin tidligere visepresident, Joe Biden, til å vinne valget mot Trump i november.

- Tok feil

Den siste tida har Trump selv forsøkt å promotere konspirasjonsteorien «Obamagate» på Twitter. Uten å forklare nøyaktig hva han mener Obama er skyldig i, hevder han at Obama står bak den «største politiske forbrytelsen» i amerikansk historie. Mange kommentatorer oppfatter dette som et forsøk på avledningsmanøver fra presidenten som er blitt hardt kritisert for sin håndtering av coronapandemien.

Den republikanske majoritetslederen i Senatet, Mitch McConnell, tok også Trump i forsvar etter kritikken fra Obama i forrige uke.

- Jeg synes president Obama burde holdt kjeft. Vi vet at han ikke liker mye av det denne administrasjonen gjør, og det er forståelig. Ærlig talt, jeg tenker at det er litt klasseløst å kritisere administrasjonen som kommer etter deg, sa McConnell i et intervju med Trumps svigerdatter, Lara Trump.

I intervjuet hvor han også hevdet at Obama ikke etterlot seg noen slagplan for å håndtere en situasjon som denne pandemien. Dette måtte han seinere innrømme at ikke stemte.

- Jeg tok feil, erkjente McConnell overfor Fox News.

KRITIKK: Tidligere president Barack Obama skal ha kritisert Trump-administrasjonens håndtering av coronaviruset forrige uke. Nå slår republikaneren Mitch McConnell tilbake. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!