Later som de er journalister og forfølger toppolitikere

Konspirasjonsteoretikere vil avsløre skyggeregjeringer og bevisst forgiftning av befolkningen. Politiet er bekymret.

HILSTE PÅ STATSMINISTEREN: En av konspirasjonsteoretikerne skal ved en anledning ha håndhilst på statsminister Jens Stoltenberg. Journalistene på dette bildet er imidlertid fra VG og NTB.  Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
HILSTE PÅ STATSMINISTEREN: En av konspirasjonsteoretikerne skal ved en anledning ha håndhilst på statsminister Jens Stoltenberg. Journalistene på dette bildet er imidlertid fra VG og NTB. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Politiet er bekymret over en gruppe konspirasjonsteoretikere, som ved flere anledninger har oppnådd kontakt med sentrale norske samfunnstopper.

Skyggeregjeringer, utenomjordiske farkoster, mektige jødenettverk, tankekontroll og giftspredning fra svarte fly, er noen av temaene disse personene forfekter.

- Dette er snakk om et veldig lite miljø, med kun en håndfull personer som er aktive, men noen av disse har helt åpent lagt ut voldsretorikk på nettet, som spesielt har gått på å utøve vold mot navngitte politikere. Det gjør politiet bekymret, sier politioverbetjent ved Oslo politidistrikt, Vegar Martinsen, til Dagbladet.

«Journalister» - Det har ikke skjedd noe alvorlig, og vi kan ikke påstå at disse menneskene ønsker å utøve vold, men vi er bekymret for retorikken, sier han.

Aktivistene later ofte som at de er journalister, og har klart å oppnå direkte kontakt med blant andre statsminister Jens Stoltenberg, Thorvald Stoltenberg og helseminister Jonas Gahr Støre. Sistnevnte ble stuntintervjuet på Egertorget før han fattet mistanke og gikk, ifølge politiet. Støre ønsker ikke å kommentere spørsmål knyttet til sin egen sikkerhet.

Flere av «intervjuene» er filmet og lagt ut på Youtube.

- Når vi får den type henvendelser, sender vi dem videre til politiet, sier rådgiver ved Statsministerens kontor, Sindre Fossum Beyer, til Dagbladet.

Vil advare I Oslo-politiets trendrapport fra januar går det fram at det har vært en merkbar økt rekruttering til disse miljøene de siste to åra.

I rapporten deler politiet konspirasjonsteoretikerne inn i to hovedgrupper. Den ene hevder at samfunnet egentlig styres av en skjult maktelite, mens den andre er opptatt av antivaksinekampanjer og myndighetenes «bevisste forgiftning av befolkningen».

- Med dette utgangspunktet ønsker de å komme myndighetspersoner i tale for å advare og diskutere myndighetenes bevisste spredning av et eller annet udefinerbart, sier Martinsen.

Konspirasjonsteoretikerne har blitt kastet ut av Stortinget fordi de har laget bråk. I tillegg har de gjennomført en demonstrasjon utenfor slottet for å få kong Harald til å engasjere seg i kampen mot såkalte «chemtrails», ifølge politiet. Slottet er ikke kjent med dette, ifølge kommunikasjonssjef Marianne Hagen.

Fulgte etter Clemet Etter et møte på Litteraturhuset vinteren 2011 fulgte en av konspirasjonsteoretikerne etter tidligere utdanningsminister Kristin Clemet og filmet henne mens hun ble pepret med konspirasjonsteorier. Clemet sier til Dagbladet at hun ikke opplevde situasjonen som spesielt ubehagelig.

- Jeg har jo fått henvendelser så lenge jeg har vært en kjent person. Det dreier seg mye om verdispørsmål, sier hun.

Flere andre myndighetspersoner har imidlertid opplevd disse møtene som ubehagelige, står det i rapporten.

«INTERVJUET»: Thorvald Stoltenberg ble stuntintervjuet av en konspirasjonsteoretiker i 2009.  Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
«INTERVJUET»: Thorvald Stoltenberg ble stuntintervjuet av en konspirasjonsteoretiker i 2009. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Vegar Martinsen gjorde rede for disse problemstillingene på et seminar i regi av Det kriminalitetsforebyggende råd tidligere denne uka. Politiet er særlig bekymret for rekruttering av ungdom via nettet.

- Vi er mest bekymret for at disse personene omgir seg med en del unge mennesker, dette er bekymringsfullt i forhold til forebygging, sier Martinsen.

- Faren er de som leser Frilansjournalist John Færseth, som blant annet skriver for nettstedet Vespen, har skrevet flere artikler om  konspirasjonsteorier.

- Først og fremst er dette mange miljøer. Det de har til felles, er at de har et syn på verden og hordan ting henger sammen, der det ikke er de folkevalgte som styrer, og der de som styrer slett ikke har vårt beste til sikte, men manipulerer verden for å mele sin egen kake, sier han til Dagbladet.

De som tar kontakt med politikere, ser gjerne på seg selv som journalister, som skal «eksponere» hva disse menneskene egentlig står for, mener Færseth.

Han har også sett voldsretorikken politiet referer til.

- Det er det en god del av, men så skal det sies at en del av denne retorikken i praksis kommer fra noen få personer. Når det gjelder de som skriver ting på nettet, tror jeg de i utgangspunktet er harmløse. Jeg tror ikke faren ved konspirasjonsteorier er personene som skriver, men de som leser konspirasjonsteoriene, og som en dag bestemmer seg for å handle ved å gå til fyskisk angrep som en person som står sentralt i disse.

BLE FILMET: Også Kristin Clemet er blitt «intervjuet» av en person i det norske konspirasjonsteorimiljøet.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
BLE FILMET: Også Kristin Clemet er blitt «intervjuet» av en person i det norske konspirasjonsteorimiljøet. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer