Later som han mister noe, mens du plukker det opp, stjeler kameraten bagasjen din

Overvåkningsvideoen viser hvordan tyver jobber i team for å robbe deg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Tyvene er frekke som flatlusa. De blir bare frekkere og frekkere, sier Bjørn Åge Hansen, stasjonssjef ved Sentrum politistasjon.

Dagbladet har fått tilgang til en overvåkningsvideo som viser hvordan tyvene slår til:

To personer har peilet seg ut en mann som sitter alene på en benk med en sekk ved siden av seg.

En av de to tyvene går inn i lokalet hvor mannen sitter, plukker opp et kart og prøver tilsynelatende å late som han er turist.

Han sirkler litt rundt før han han «mister» lommeboka si på gulvet.

Personen på benken bøyer seg fram for å plukke opp lommeboka og gi den til mannen som mistet den.

Da kommer tyv nummer to inn i lokalet. Han griper sekken og går rolig ut igjen.

Før offeret har registrert at sekken er borte, har også den andre tyven forlatt lokalet.

- Dette er en klassisk metode. Tyvene avleder oppmerksomheten til fornærmede, tar kofferter eller ryggsekker og går, sier Hansen.

Over 20 000 tyverier For noen måneder siden offentliggjorde Oslo politidistrikt sjokktall over den massive økningen i antall lommetyverier i hovedstaden.

Over 15 000 tilfeller av grovt tyveri fra person på offentlig sted ble anmeldt i Oslo i fjor, det største antallet anmeldelser noensinne.

På landsbasis var det 20 624 grove tyverier fra person på offentlig sted.

Nye tall viser at det også har vært en økning hittil i år.

- I Oslo ser vi at vi har hatt en stigning i januar og februar i forhold til januar og februar i fjor, sier Bjørn Åge Hansen.

På landsbasis ble det anmeldt 3272 tyverier på offentlig sted mellom 1. januar og 16. mars i fjor. I samme periode i år ble det anmeldt 4249 tyverier, altså en økning på nesten 30 prosent.

Stadig frekkere Hansen sier januar i fjor var en forholdsvis stille måned i Oslo, men at det var en kraftig stigning i antall lommetyverier før og under Ski-VM i februar. Dette tallet holdt seg resten av året, og i februar i år har antall lommetyverier altså steget ytterligere.

- Lommetyvene er utrolig aktive, og vi ser at det er lett å stjele fra nordmenn. Det er fælt å si det, men det er faktisk sant, sier Hansen.

Han forteller at den største økningen har skjedd på buss, trikk og t-bane.

- Vi har alltid sett at økningen har vært stor i tidsrommet mellom klokka 18.00 og klokka 06.00, men nå ser vi en økning i tidsperioden mellom 06.00 og 18.00 også, sier Hansen.

I KOLLEKTIVTRAFIKKEN: 1. Gjerningsmann 1 lager kø. 2. Kvinnen som får frastjålet lommeboka si. 3. Gjerningsmann 2 rapper kvinnens lommebok. 4 Gjerningsmann 2 gir lommeboka videre til gjerningsmann 3. Gjerningsmennene forlater stedet samlet og minutter etterpå tar de ut over 26 000 kroner fra kvinnens konto. Foto: Politiet
I KOLLEKTIVTRAFIKKEN: 1. Gjerningsmann 1 lager kø. 2. Kvinnen som får frastjålet lommeboka si. 3. Gjerningsmann 2 rapper kvinnens lommebok. 4 Gjerningsmann 2 gir lommeboka videre til gjerningsmann 3. Gjerningsmennene forlater stedet samlet og minutter etterpå tar de ut over 26 000 kroner fra kvinnens konto. Foto: Politiet Vis mer

Personer som går med sekk er særlig utsatt, da tyvene gjerne bare drar opp glidelåsen og forsyner seg.

Bruker barn Ofte kommer tyveritrender fra Sør-Europa til Norge.

 Salgs- og Markedsdirektør Ottar Sefland i Europeiske Reiseforsikring sier tyvene stadig blir mer raffinerte.

- Dette går særlig på ulike metoder for avledning. I tillegg ser vi i Norge starten på en trend som er vanlig sørover i Europa, hvor småbarn blir brukt til stjeling, sier han.

Politiet opplyser at en av de nyeste metodene går ut på at tyvene stiller seg bak en person som tar ut penger av minibanken.

Når vedkommende har tastet pin-koden og valgt beløp, kaster tyvene en 50-lapp eller 100-lapp ned på bakken, og sier: «Du mistet pengene dine».

Fornærmede bøyer seg ned mens pengene kommer ut av minibanken, tyvene snapper pengene og løper av gårde.

Thomas Stange, politibetjent ved Operasjon Grenseløs i Asker og Bærum politidistrikt, forteller at det også er en stor trend med tyverier på knutepunkter for kollektivtransport.

Tapper bankkort Tyvene ser pinkoden når fornærmede kjøper billett.

Deretter følger gjerne tre eller fire personer etter vedkommende til toget, hvor en eller to av dem skaper en trengselssituasjon.

En av de andre snapper lommeboka til fornærmede, og gir denne videre med en gang.

Deretter går fjerdemann rett til nærmeste minibank og tar ut penger.

I tillegg er det veldig mange tyverier av smarttelefoner for tida, opplyser Stange.

I Oslo er de nå i ferd med å ansette folk i en egen gruppe som skal jobbe med lommetyverier. Bjørn Åge Hansen håper denne gruppa er klar i begynnelsen av mai.

- Det er ikke måte på hva slags metoder tyvene utvikler, jeg slutter aldri å bli overrasket. Det er bare fantasien som setter grenser, sier han.