Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Latin-Amerikagruppene kritiserer konferanse

Mener flere inviterte til Oslo Freedom Forum selv er skyld i grove brudd på menneskerettighetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«LAG er bekymret og forundret over gjestelisten til Oslo Freedom Forum. I år som i fjor kommer gjester som er kritisert i sine hjemland og internasjonalt for å ha begått grove menneskerettighetsbrudd», sier styreleder i Latin-Amerikagruppene, Susanne Normann, i en pressemelding.

LAG tar først og fremst for seg tre av de latinamerikanske gjestene til konferansen i Oslo neste uke, nemlig de tidligere presidentene Belisario Betancur fra Colombia og Vicente Fox fra Mexico, samt den argentinske advokaten Victoria Villarruel.

Betancur var president i Colombia på 80-tallet mens borgerkrig og krig mot narkotikakartellene foregikk for fullt. Han innledet fredsforhandlingene med geriljaen, men ifølge LAG ble en general i forrige uke dømt til 35 års fengsel for sin rolle i en massakre i 1985, som Betancur angivelig ga ordre til.

Fox ble i 2000 valgt til den første presidenten fra et opposisjonsparti etter at partiet PRI hadde styrt Mexico i 70 år. LAG hevder at han var ansvarlig for en rekke overgrep mot menneskerettighetene i de seks årene han styrte.

De antyder også at han var ansvarlig for voldsspiralen som har utviklet seg med krigen mot narkotikakartellene, og viser til kritikere som sier hans parti PAN favoriserte et av de brutale kartellene.

Villarruel, som er direktør for et forskningssenter, skal snakke om Argentinas glemte ofre, som ifølge LAG i senterets tolkning vil si de militære som var offer for geriljagrupper før de militære tok makten.

Men ifølge LAG er senteret hennes, CELTYV, ikke opptatt av terroren som hersket under de latinamerikanske militærdiktaturene på 70-tallet. Så mange som 30 000 mennesker ble drept av de militære under diktaturet i Argentina.

LAG understreker at de ikke er imot at de de kritiserer, kommer til Norge for å presentere sin side av saken, men de er bekymret for at de framstilles som menneskerettighetsforkjempere og at kritikken mot dem ikke tas i betraktning.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media