SERSJANT: Pablo Moncayo blir nå en fri mann igjen, etter å ha sittet fanget hos FARC i 12 år. Foto: EPA/Scanpix
SERSJANT: Pablo Moncayo blir nå en fri mann igjen, etter å ha sittet fanget hos FARC i 12 år. Foto: EPA/ScanpixVis mer

Latin-Amerikas «Forrest Gump» får se sin sønn igjen etter 12 år

«Fredsvandreren» Gustavo Moncayos sønn har sittet som FARC-gissel i 12 år. Nå blir han en fri mann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Gustavo Moncayos, kjent som «Fredsvandreren» eller Latin-Amerikas «Forrest Gump» i Colombia, kamp får dermed en lykkelig slutt. Sersjant Pablo Emilio Moncayo har sittet som gissel i 12 år, etter at han ble kidnappet av FARC i desember 1997. Det siste året sammen med har medsoldat Josué Daniel Calvo.

Calvo er nå så syk at han må bæres på båre. Politimannen Julián Ernesto Guevara døde i fangenskap i januar 2006, åtte år etter han ble tatt som gissel av FARC.

Guevaras familie får nå også endelig begrave restene av sin tapte slektning.

Det skjer etter at far Moncayo har gjort det som sto i hans makt for å sette sønnen fri.

17. juni, den colombianske farsdagen, i 2007 la Gustavo Moncayo ut på sitt livs gåtur.

OMKOM I JUNGELEN: Politimannen Luis Alfonso Beltran. Foto: AP/Scanpix
OMKOM I JUNGELEN: Politimannen Luis Alfonso Beltran. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Han begynte i byen Sandoná, og var innom hver eneste by han passerte og samlet underskrifter han skulle overlevere til president Uribe.

De siste åra har han hilst på presidenter, amerikanske kongressmenn og menneskeretts- aktivister. Han fikk også audiens med paven i 10 minutter, ifølge The Guardian. Moncayo har også reist til provinsene Caquetá og Putumayo, nær junglene FARC holder gisler fanget, for å finne noen med informasjon om sønnen.

Han har holdt taler foran tusenvis av mennesker, og fått kringkastet budskapet på colombiansk TV.

KJEMPET: Gustavo Moncayo krysset Colombia til fots. Nå får han betalt for sin kamp. Foto: AFP/Scanpix
KJEMPET: Gustavo Moncayo krysset Colombia til fots. Nå får han betalt for sin kamp. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

BetingelserFARC bekjentgjorde 16. april i fjor at de ville løslate Moncayo - forutsatt at colombianske myndigheter holdt seg unna aksjonen.

Militsen forsøkte først å presse president Alvaro Uribe til å trekke ut styrkene fra to byer i det sørvestlige Colombia, noe presidenten nektet. Med USA i ryggen har presidenten kjempet en knallhard kamp mot FARC - med en viss suksess.

Det ble bestemt at den kolombianske organisasjonen Colombianos y Colombianas por la Paz skulle organisere frigivelsen. Organisasjonen ledes av senatoren og menneskerettighets- aktivisten Piedad Córdoba.

Røde Kors og Den kolombianske kirken skulle bistå, mens brasilianske soldater skulle stå for logistikken og den fysiske hentingen av gislene.

HARDE KAMPER: Colombianske styrker i aksjon mot FARC i februar i år. Foto: AP/Scanpix
HARDE KAMPER: Colombianske styrker i aksjon mot FARC i februar i år. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Hugo Chávez«Etter flere anmodninger fra senator Piedad Córdoba, professor Moncayo og presidentene Rafael Correa og Hugo Chávez beslutter vi å løslate Pablo Emilio Moncayo. Vi vil levere ham til en kommisjon ledet av senator Córdoba og professor Moncayo», het det i kunngjøringen fra FARC.

Piedad Córdoba bekreftet i forrige uke at hun hadde mottatt koordinatene for stedene i jungelen der gislene kunne hentes.

Hun vil nå informere Colombias forsvarsminister, som innstiller all militær aktivitet i de aktuelle sonene og gir Brasil tillatelse til å hente gislene ut med helikoptre. Også tre flyplasser er blitt klargjort i prosessen, ifølge avisa El Heraldo.

ENGASJERTE SEG: Senator Piedad Cordoba. Foto: AFP/Scanpix
ENGASJERTE SEG: Senator Piedad Cordoba. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

- Jeg kan ikke slappe av før jeg får holde rundt sønnen min igjen, erklærte Gustavo Moncayo, da FARC publiserte løslatelseskunngjøringen på Piedad Córdobas nettsider.

Norsk aktivist møtte Moncayo
Øystein Schetne i stiftelsen Golden Colombia har selv møtt Gustavo Moncayo i landsbyen Sandoná på grensa til Ecuador. Stiftelsen jobber med å sette Colombia på dagsorden i Norge, og Schetne har vært på rundreise i noen måneder og laget saker som han legger ut på nettsiden.

- Jeg oppsøkte familien på landsbygda fordi jeg ønsket å komme under huden på dem og oppleve hvordan det er å ha et familiemedlem som har blitt revet bort i 12 år. Moncayo fortalte meg om reisene sine og møtene han hadde hatt. Han hadde på en måte begynt å føle at hans arbeid ikke hadde betydd noe, sier Schetne til Dagbladet.

KJENDIS: Gustavo Moncayos har blitt kjendis etter at han gjorde som «Forrest Gump», og fikk fra landsby fra landsby. Foto: Privat/Øystein Schetne
KJENDIS: Gustavo Moncayos har blitt kjendis etter at han gjorde som «Forrest Gump», og fikk fra landsby fra landsby. Foto: Privat/Øystein Schetne Vis mer

I møte med Moncayo forteller han om vandringen og at folk gikk sammen med ham i solidaritet fra landsby til landsby.

- Jeg ville snakke med president Uribe om en humanitær avtale som innebærer utveksling av fengslede geriljamedlemmer i bytte mot de soldater og politifolk som holdes som gisler av geriljaen. Han tok til slutt motstrebende i mot meg, men ville ikke love noen ting. Han mener det er FARCs ansvar å løslate gislene betingelsesløst, skal Moncayo ha sagt til Schetne.

Han skal ifølge Schetne ha spasert tvers gjennom Frankrike talt i Europaparlamentet i Brussel, for deretter å ha returnert til Bogotá og vandret 1 400 kilometer videre gjennom Andesfjellene over til Caracas på den karibiske kysten, der han møtte Venezuelas president Hugo Chávez.

MØTTE NORSK AKTIVIST: Gustavo Moncayo møtte Øystein Schetne i stifelsen Golden Colombia. Foto: Privat
MØTTE NORSK AKTIVIST: Gustavo Moncayo møtte Øystein Schetne i stifelsen Golden Colombia. Foto: Privat Vis mer

Foreldrene har mottatt mange brev i løpet av åra. Schetne gikk gjennom noen av dem med moren Stella; «Her har jeg opplevd mer enn selveste Indiana Jones, og hadde vi laget film om dette hadde det nok blitt tidenes kassasuksess,» skriver han før han spør hvordan dem har det.

- Han virker som en veldig intellektuell og oppegående. Det han hadde skrevet var sterke saker, forteller Schetne.

BREV: - Han virker som en veldig intellektuell og oppegående. Det han hadde skrevet var sterke saker, forteller Schetne. Foto: Privat/Øystein Schetne
BREV: - Han virker som en veldig intellektuell og oppegående. Det han hadde skrevet var sterke saker, forteller Schetne. Foto: Privat/Øystein Schetne Vis mer