Latter da Andersen vedtok - Betew anket på stedet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): Metkel Negassie Betew anket lagmannsrettens dom på stedet, etter at han som den eneste av de 12 dømte i dag fikk forvaring. Dan Pettersen anket også dommen.

- Vi har bragt saken videre opp i systemet. Det er vel svar nok, svarte en tydlig skuffet advokat Marius Dietrichson, som forsvarer Metkel Betew på spørsmål om hans klient var skuffet over forvaringsdommen.

Nekter straffskyld

- Vi er selvsagt opptatt av at Betew skal ha en rettferdig straff. Vi er fornøyd med at straffenivået er gått ned, men mener det bør ytterligere ned. Derfor vil vi anke på straffutmålingen.

Metkel Betew har hele veien nektet å forklare seg om ranet, og har inne innrømmet straffskyld. Dette straffet seg i dag i form av 11 års forvaring.

- Han er jo en av få som har nektet straffskyld, sier Dietrichson som en forklaring på hvorfor Betew kan ha fått forvaring.

Refser aktoratet

Straffenivået er betydelig lavere enn i tingretten.

Latter da Andersen vedtok - Betew anket på stedet

Etter at dommer Daniel Lunde var ferdig med sin opplesning benyttet Morten Furuholmen anledningen til å refse påtalemyndigheten for sine langt strengere påstander.

- Denne dommen er helt klart en skrape til påtalemyndigheten. I denne saken har de vært for emosjonelle og for lite objektive, sier Morten Furuholmen, som mener dagens dom er både balansert og riktig.

- Jeg tror Schumann er veldig lettet over ikke å ha fått forvaring. For oss har det vært veldig viktig. Nå viser det seg at dommerne har tatt hensyn til hans villighet til å legge dette bak seg og gå videre, sier Furuholmen.

Kjell Alrich Schumann antas å være en av hovedmennene bak NOKAS-ranet, og innrømmet også til slutt at han var den som skjøt politiførstebetjent Klungland.

For denne innrømmelsen har han nok fått en viss rabatt.

Schumann endte på 13 års fengsel, mot 16 års forvaring i tingretten.

Fornøyd Andersen

Lars Erik Andersen sto for dagens latterutbrudd da han høyt og tydelig utbasunertte. Vedtatt.

Hvorpå dommeren repliserte: Det er ikke noe å le av.

Men så glad var Andersen over å ha fått åtte års fengsel. Inne i den straffen ligger ytterligere to ran, dermed er den reelle straffen rundt sju år.

- Nå er jeg bare glad det over, sa Andersen til pressen etter dommen.

Deretter overtok hans forsvarer, advokat Harald Stabell.

- Jeg må være fornøyd når klienten er fornøyd. Han har fått rundt sju år for NOKAS-ranet, og har fått en helt klar belønning for sin tilståelse. det gir et viktig signal når lagmannsretten gir en slik belønning i denne typen alvorlige saker. Jeg opplever at Andersen får belønning i hovedsak for å forklare seg om andre enn seg selv - i tillegg til å forklare seg om sin egen rolle, sier Harald Stabell.

Og Lars Erik Andersen vedtok altså dommen på stedet.

Mens Dan Pettersen og Metkel Betew anket på stedet, valgte de fleste å ta betenkningstid i forhold til en eventuell anke til Høyesterett.

Og Ridvan Halimi? Han takket dommeren.

- Jeg takker, og vil komme videre i livet, så jeg godtar dommen, sa Ridvan Halimi til lagdommer Daniel Lunde.