Latter er som orgasme!

TROMSØ (Dagbladet): Filosof og livsnyter Anton Myhra sitter på sitt kontor eller aller helst på sin stampub og grubler tenksomt: - Hvorfor er mennesket det eneste dyret som kan le?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskningen er krevende og tar tid, og han vet at han aldri finner svaret, men jobben er artig. I blant slås han i bakken av en latterkule så voldsom at han må forlate tenkeboksen på Universitetet i Tromsø. På egenmeldingen skriver han «gelos-anfall».

- Administrasjonen tror jeg lider av en sjelden og fornem sykdom. De vet ikke at det greske ordet gelos betyr latter, humrer universitetslektoren.

- Vi kan ikke forestille oss et menneske som ikke kan le, den tanken er i seg sjøl humoristisk, flirer Anton Myhra, som synes gapskratten er en undervurdert egenskap.

- Selvsagt kunne jeg ha sittet isolert i universitetets elfenbeinstårn og jobbet med Kants transcendentalpragmatikk. Men det er mye mer givende å gå på kafé og studere folks latter og humor, jeg lærer mye av dette, sier filosofen.

Ler av folk, ikke bygninger

Anton Myhra er en glad gutt på byen og litt sliten etter en lang 60-årsfeiring .- Hva har du funnet ut om latteren?

- Mennesker ler ikke aleine. Hvis en fyr står og gapskratter på gatehjørnet, stemples han som en tulling.

- Vi ler av og med andre mennesker. Vi ler ikke av morsomme bygninger eller rare blomster. Og vi flirer ikke av rotter, men gjerne av apekatter fordi de gjør ting som minner oss om vår egen art.

Latter som orgasme

Filosofen i Tromsø har også kommet til at latteren har mye til felles med den seksuelle orgasmen.

- Vi gir oss over for naturens krefter. Noe bygger seg opp, så kommer en voldsom og uhemmet utløsning, deretter vidunderlig hvile og fred.

- Humor binder folk sammen. Felles humor er viktig for menneskelig trivsel. Og noe av det mest negative du kan si om en person, er at vedkommende ikke eier humor.

Anton Myhra har registrert at latteren utfolder seg friest blant barn og unge, mens det er en voksen dyd å kontrollere utbruddene.

- Besteborgerne skal le dannet og forsiktig, litt innesluttet og svært behersket. Jeg synes folk skal flire oftere, høyere og mer uhemmet, sier Anton Myhra.

Frisk

Han tror også at humoren er et bedre utgangspunkt enn gravalvoret for å løse konflikter, men tar avstand fra sjarlataner som mener at du kan le deg frisk.

- Hva skal forskningen munne ut i?

- Vi får se. Folk over 50 som vil plage seg selv og omgivelsene med årelange doktorgradsprosjekter, må ha misforstått et eller annet vesentlig i livet.

<B>SOM ORGASME: </B>-Latteren er noe flott som bygger seg opp, en voldsom utløstning og så vidunderlig fred og ro, sier filosof Anton Myhre ved Universitetet i Tromsø