Latter og spenning dagen før dagen

FROGNER (Dagbladet): Inne i salen kommer de til å stå steilt mot hverandre. Men i sollyset utenfor Frogner Grendehus, dagen før rettsdramaet braker løs, er stemningen gemyttlig mellom Lars Grønnerøds forsvarere og de to aktorene i saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Inne i idrettshallen er håndballmål byttet ut med PC-er og TV-kamera. I stedet for tilrop, stiger ringelydene fra mobiltelefonene opp mot taket i gymsalen. I Frogner Grendehus er det alt annet enn stille før stormen.

Rundt 80 pressefolk vil følge Orderud-saken. Dagen før saken begynner, virker det som at de alle er på plass i grendehuset, som for anledningen er omgjort til rettslokale og pressesenter.

Plassert øverst i en stige forsøker en journalist å få sin skjøteledning inn i støpselet, slik at også han kan følge forhandlingene via en tv-skjerm som overfører lyd og bilde fra salen. Aktor Jørn S. Maurud, som også er på plass for å inspisere sin arbeidsplass de ni neste ukene, smiler hoderystende.

Kjendis for en dag

- Det er litt uvirkelig at det blir en sånn oppmerksomhet rundt en straffesak, mener Maurud. Like bak ham blir Kjell Hulby, daglig leder av Frogner idrettslag, intervjuet nok en gang om opplegget rundt saken.

- Jeg er ikke akkurat vant til å bli intervjuet, men i dag er det blitt mye, gitt. Jeg er til og med blitt intervjuet i radioprogram som jeg aldri har hørt om, forteller han.

Dagen før rettssaken braker løs, er hyllene i kantina tomme. Men duften av nystekte vafler har lokket Lars Grønnerøds forsvarere, Morten Kjensli og Steinar Wiik Sørvik, inn i kantina. Med hver sin mobiltelefon mot øret og en stadig kaldere kaffe som de aldri rekker å drikke av, nikker de sin hilsen til kjentfolk.

- Nå skal vi besøke Lars en tur. Deretter blir det bare avslapping, sier Wiik Sørvik til Dagbladet.

Maratonsak

Aktor Olav Helge Thue har regulert stolen sin inne i rettssalen, sortert sine to hyllemeter med Orderud-dokumenter og føler seg godt forberedt til maratonsaken.

- Men vi må nok bla litt i papirene i kveld også. Og så må jeg stryke skjorta mi, forteller Maurud.

Inne i salen foretar rettens formann, sorenskriver Trond Våpenstad, en siste inspeksjon. Mens blitslampene lyser får han de siste beskjedene fra ryddemannskapene før han forlater grendehuset.

Når han kommer tilbake, skal han sette i gang norgeshistoriens mest omtalte drapssak.

SJEFEN: Etter en siste inspeksjon av grendehuset forlot rettens formann Trond Våpenstad Frogner Grendehus. Når han kommer tilbake, blir det for å sette i gang norgeshistoriens mest omtalte drapssak.
I DAG ER DET ALVOR: Lars Grønnerøds forsvarere, fra venstre Morten Kjensli og Steinar Wiik Sørvik, og aktorene Olav Helge Thue og Jørn Sigurd Maurud fant tonen utenfor Frogner Grendehus i går ettermiddag.