Latterlig billig

Hvor kan du oppleve salg på rødvin og samtidig få kjøpt svineribbe til 19,90 danske kroner pr. kilo? Jo, i Hirtshals i Danmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristiansand-husmoren Liv Bergum (47) er blant flere tusen av sørlendinger som reiser på førjulsshopping til Danmark for å trimme husholdningsbudsjettet. Flere ganger i året tar hun ferja over til Hirtshals. Denne uka reiste hun på handletur sammen med venninnen Vigdis Paulsen (47).

- Juleribba må være dansk. Den smaker mye bedre og er ikke så feit som den norske. Påstandene om salmonella tar vi med knusende ro. De fleste dansker overlever jo, sier venninnene.

- Dansk kjøtt er av høyere kvalitet og er mye billigere enn i butikkene hjemme, hevder Vigdis Paulsen.

Rik på nordmenn

Slaktermester Poul Winter (50) har bygd sitt kjøttimperium i havnebyen Hirtshals på nordmenns handletrang.

I forrige uke fylte han 50 år og betalte gratis ferjebillett for 500 nordmenn. Tilbudshungrige nordmenn var ikke tunge å be. Dagbladet var til stede i da bølingen av av kjøttsugne ferjepassasjerer dundret inn i Winthers butikk ti minutter etter ankomst. I løpet av få minutter var diskene tomme, ribbet for hundrevis av kilo kjøtt.

- Jeg tar sjansen på at tollerne har viktigere ting å gjøre enn å veie kjøttet mitt, sa en dame som bar ut minst seks ganger kjøttkvoten på tre kilo.

Men skal du gjøre et skikkelig kupp før jul, bør du ta turen bort fra havnebyene Hirtshals og Frederikshavn.

På kjøpesenteret Bilka i Ålborg, ca. 50 minutters kjøring fra begge byene, fant Dagbladet den desidert billigste ribba: 14,90 for kiloen!

Eller en flaske Tinto rødvin fra 1996 koster 19,95.

Til Tyskland

Da blir det nesten litt latterlig når danskene selv forteller hvor de reiser for å gjøre storinnkjøp:

- Vi reiser til Tyskland for å kjøpe vin, øl og tobakk. Der er prisen nesten halvparten av hva vi betaler i Danmark. Det er jo uhørt å betale 35 danske kroner for en pakke sigaretter, sier bussjåfør Jan Nielsen.