FOR DE RIKESTE: Fungerende leder i finanskomiteen, Marianne Marthinsen, slår fast at Høyre gir enorme skattelettelser for de rikeste. Her sammen med kkulturminister Hadia Tajik under et nominasjonsmøte i Oslo Ap. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
FOR DE RIKESTE: Fungerende leder i finanskomiteen, Marianne Marthinsen, slår fast at Høyre gir enorme skattelettelser for de rikeste. Her sammen med kkulturminister Hadia Tajik under et nominasjonsmøte i Oslo Ap. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

-Latterlig Høyre-utspill om formueskatt

- Det nye er at Høyre vil sette ned et utvalg, mener Ap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fungerende leder av Stortingets finanskomite, Marianne Marthinsen, mener Høyres pressekonferanse i formiddag med presentasjon av planen for avvikling av formueskatten grenser til det latterlige.

På en pressekonferanse i dag presenterte Høyres leder Erna Solberg og nestleder Jan Tore Sanner hvordan Høyre vil trappe ned formuesskatten i neste fireårsperiode.

I perioden 2013-2017 vil Høyre trappe ned formueskatten ved å heve bunnfradraget til 20 - 25 millioner kroner, og redusere satsen fra 1,1 til 0,5 prosent. Samtidig kan verdisettelsen av næringseiendom gradvis justeres opp mot nivået på andre investeringer, som aksjer.

12 milliarder i skattelette Løsningen innebærer at omlag 99 prosent av de som betaler formuesskatt i dag vil slippe dette med Høyres opplegg, ifølge partiet selv.

- Mye styr -Jeg er overrasket over at Høyre lager så mye styr uten å komme med noe nytt. Jeg tror de har følt seg presset til å komme opp med et svar på hvordan de skal fjerne formueskatten. Dette var det beste de kom opp med. De har hatt sju år på seg på å komme opp med et alternativ. Men det har de ikke klart. Det nye er vel at de skal sette ned et utvalg, sier Marthinsen.

- Enorm skattelette For alle praktiske formål avvikler de formueskatten. Hun erkjenner at Høyre med sitt opplegg hindrer at de aller rikeste blir nullskatteytere.
- Men 99 prosent av de som betaler formueskatt i dag, vil slippe. For alle praktiske formål avvikler de formuesskatten. Det betyr en enorm skattelettelse for de som har mest. Fordelingsvirkningen er forferdelig. Prinsippet om at alle skal betale skatt etter evne, - noe som er viktig for legitimiteten ved skattesystemet - fjernes. Men så er vel ikke fordeling så viktig for Høyre, sier Marthinsen.