Latterlig klimapolitikk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reaksjonene fra sentrale medlemmer av Fremskrittspartiet på den siste rapporten fra FNs klimapanel har igjen vist manglende samsvar mellom partiets navn og partiets politikk. Samtlige andre stortingspartier har erkjent både klimaapportens hovedbudskap og nødvendigheten av omfattende tiltak for å redusere utslippene av klimagasser. Frp har vært mest opptatt av å peke på at det finnes forskere som er kritiske til klimarapporten og å framstille den som skremsler og dommedagshysteri. Partiets mangeårige talsmann i miljø- og klimapolitikken, Øyvind Korsberg, vet tydeligvis bedre enn de 2500 forskerne som står bak rapporten og hevder i et VG-intervju at «klimaendringene er helt naturlige» og at «det er altfor tidlig å si noe om disse endringene er menneskeskapte».

Korsbergs uttalelse, og Frp\'s programfestede oppfatning om at klimaforskerne tar feil, fristet Jens Stoltenberg til å latterliggjøre partiets klimapolitikk i sin tale til Ap\'s landsstyre. Angrepet tjente dessuten det formål at hans og partiets egen tilnærming til utfordringene til sammenlikning framstår som offensive.

Siv Jensens reaksjon bekrefter at partiets klimapolitikk er uten sammenheng og troverdighet. Mens hun også nå spiller sin yndlingsrolle som forfulgt mobbeoffer, ror hun i alle retninger. Hun er både fortsatt skeptisk til klimarapporten og villig til å ta den på alvor, særlig når det gjelder behovet for utslippskutt i Kina. Til Aftenposten sier hun at: «Bortsett fra de lurvete tingene Stoltenberg sier om Frp, er jeg enig i så å si alt han sier.»

Frp\'s klimapolitikk henger ikke på greip og det er å håpe at klimatrusselen ikke er en vinnersak for partiet. Men ikke minst Ap, bør vokte seg for undervurdere Frp\'s evne til å fange inn frustrasjon og politikerforakt i opinionen. All erfaring viser at latterliggjøring av Frp virker mot sin hensikt. Stoltenberg og Ap-ledelsen bør i stedet konsentrere seg om å samle regjeringen i kraftfulle mål og tiltak som kan gjøre Norge til det klimapolitiske foregangsland alle, unntatt Frp, snakker om.