Latterliggjør Bondevik i sin nye bok

Thorbjørn Jagland kommer med knallharde angrep på Kjell Magne Bondevik i boka «Vår sårbare verden». Han mener statsministerens håndtering av «patent for liv-direktivet» grenser til umoral.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Jagland vier en stor del av boka på bioteknologien, som han mener er «det neste store spranget innen vitenskap, teknologi og industri».

Med utgangspunkt i EUs patentdirektiv tar Jagland et grundig oppgjør med Bondevik. Han ironiserer, harselerer og nærmest latterliggjør Bondeviks «tilnærming».

- Si det jeg mener

På spørsmål om dette er måten å skaffe seg politiske venner og allierte på, svarer Jagland:

- I de fleste land jeg kjenner, kan man nesten ikke være politiker uten å skrive ei bok. Det er noe forrykt her i landet hvis man ikke kan skrive såpass. Hvis alliansepartnere vil at man skal holde kjeft og skjule sine hensikter, blir det svake allianser. Såpass får Bondevik tåle. Det er jo Ap som burde ta på vei, det er jo vi som er blitt beskyldt for å tukle med skaperverket, sier Jagland.

For mens Bondevik krevde at Ap-regjeringen måtte legge ned veto mot dette direktivet om bioteknologi, nøyde Bondevik seg med en dissens da han kom i regjering sammen med Høyre og Venstre. Og det etter å ha uttalt at direktivet innebærer at mennesker setter seg over skaperverket.

- Moralske problemer

«Det er ikke småtterier. Han krevde at regjeringen - altså den jeg satt i - måtte ta konsekvensene av dette. Men ikke den han leder. Der er det nok med en dissens,» skriver Jagland syrlig.

Han mener Bondevik har villedet folk ved å bruke ladede ord som «patent på liv» om direktivet og gjøre det til et spørsmål om skaperverket.

«Denne språkbruken og hans tilnærming viser etter min mening hvilke moralske problemer man må få i ettertid ved å «bare» ta dissens i regjeringen. Hans tilnærming til saken har vært av en så alvorlig karakter at det må settes spørsmålstegn ved en slik framgangsmåte,» skriver Jagland.

Jagland forteller i boka om sin sønn som har sukkersyke.

«Jeg ville ha svært store vanskeligheter med å forklare min sønn at vi ikke skal utvikle medisinen videre slik at også han kan bli frisk.»

Han mener genteknologien representerer den største revolusjon i menneskehetens historie, og at det gjelder å sikre at nyvinningene kommer hele menneskeheten til gode.

«Det sier seg selv at det ikke da nytter med slik enkle begreper som «patent på liv» og nytteløse strategier som å legge ned veto,» skriver Jagland.

Går en grense

Og videre: «Jeg har alltid ment at politikk er å ville, derfor må man prøve å påvirke og ikke sette seg utenfor innflytelse,» skriver Jagland.

«Men det går alltid grenser. Hvis man først har påstått at en sak dreier seg om å tukle med selve skaperverket, er handlingsrommet mindre.»

Han konstaterer at et av nei-partiene nå har sørget for at de sterkeste forkjemperne for markedsliberalisme i Norge, Høyre og Frp, har fått avgjørende innflytelse over regjeringen.

«Når den nyliberale perioden i Europa ebber ut, starter den i Norge. Men Bondevik har jo fått lov til å ta dissens på patentdirektivet... Mer tragikomisk kan det hele ikke bli.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer