Latterliggjør Facebook-delingen fra Frp i Spania

Men mannen bak delingen tror symboldebatten er oppkonstruert.

DELT: Dette bildet er blitt flittig delt på Facebook de siste ukene. Frps lokallag på den spanske solkysten delte også innlegget. Det skaper reaksjoner. Foto: Skjermdump
DELT: Dette bildet er blitt flittig delt på Facebook de siste ukene. Frps lokallag på den spanske solkysten delte også innlegget. Det skaper reaksjoner. Foto: SkjermdumpVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Foreningen Torrevieja Frp er et slags lokallag for Frp i Alicante på Spanias solkyst.

Ifølge Spaniaavisen bodde det i 2012 over 20 000 nordmenn fast i Spania, og over halvparten av disse i Alicante-regionen. Omkring det dobbelte bor der i vinterhalvåret, og Frp stiftet derfor lokallag i 2003. De siste månedene har lokallaget også hatt en Facebook-side med mye aktivitet.

Et av bildene gruppa har delt er blitt delt på det sosiale nettverket flittig den siste uka, men det har vakt reaksjoner da Frp-lokallaget også viderebrakte et bilde med tilhørende tekst: «dette er mitt flagg, kors og riksvåpen. liker du det ikke så reis så til helvet (sic!) hjem til ditt eget land».

Reagerer «Sånn er det bare. Greier du ikke måten vi lever på, så er det du som har et problem, dette er landet vårt.» skrev førstevara i styret til Foreningen Torrevieja FrP og Facebook-administrator Johnny Rudolf Halvorsen da han delte bildet på lokallagets sider.

Han sier til Dagbladet at han delte innlegget for å rette oppmerksomheten mot problematikken rundt den opphevede kors-nekten i asylmottak.


- Norge er et kristent land og det må de i Norge tåle. Selv om jeg bor i Spania er jeg fortsatt norsk og bryr med veldig om landet mitt. Spørsmålet er om vi skal godta alt som skjer i Norge, sier Halvorsen Dagbladet på telefon fra tyske Hamburg.

Innlegget har fått flere reaksjoner:

«Sier de som har flyttet fra Norge selv... Selvmotsigende much?» skriver en i kommentarfeltet.

«You can't make this shit up» skriver finanspolitisk rådgiver for Arbeiderpartiet på Stortinget, Harald Jacobsen i en Twitter-melding om bildet.

«Fra Frps lokallag i Torrevieja der altså.» skriver bystyrerepresentant for Miljøpartiet De Grønne i Oslo, Eivind Trædal.

-Bryr meg lite - Jeg står inne for det jeg skrev og bryr meg fint lite om kritikken, sier Johnny Halvorsen om meldingene.


Han tror ikke de som er reelle flyktninger har noen problemer verken med det norske flagget, riksvåpenet eller korset som symbol.

- Det er nok et litt oppkonstruert problem, og jeg tror ikke så mange flyktninger bryr seg veldig om det. De er lykkelige over å komme til et nytt land, og vi skal selvfølgelig hjelpe, sier Halvorsen.

Det opprinnelige bildet er delt over nesten 2500 ganger på Facebook.

Norske klikker Det er flere store norske bosettinger i landet, blant annet i La Manga, Torrevieja, Altea, Albir og Alfaz del Pi. Opp gjennom åra har det vært flere saker fra områdene.

I 2009 ble det sterke reaksjoner fra flere da innbyggerne i Torrevieja ikke fikk korpsmusikk fra de lokale myndighetene for de omkring 2000 som feiret 17. mai i bosettingen. I 2006 sa tidligere Frp-leder Carl I. Hagen at spanjoler som vil jobbe med nordmenn i Spania bør lære seg norsk. I 2011 skrev VG om eggekasting i protest mot nordmennenes 17. mai-tog i Torrevieja.

- Jeg tror det i stor grad er den eldre generasjonen som ikke tilpasser seg og ikke er interessert i å lære språk. Det er nordmenn som aldri før har vært utenfor dørstokken som gjerne ikke lærer seg nok spansk til å få seg pålegg på brødskiva. Gjerne tar dem også en drink eller to, sier Halvorsen til Dagbladet.


- Jeg bor her av helseårsaker og har selv meldt meg inn i det spanske samfunnet. Jeg snakker språket, har spanske venner og er forsikret her, sier han.

Han sier det nok er mange norske «klikker» i koloniene, og at det må være helt opp til den enkelte nordmann som har bestemt seg for å bo hele eller deler av året på den spanske solkysten.

- Det er alltid slik at man snakker og omgir seg med andre nordmenn. Det skjer, og vil fortsatt være sånn. Det er også norske butikker, fordi noen bare må ha geitost. Det får være opp til den enkelte, sier Halvorsen.