HELSEDEBATT: Helseminister Bent Høie (H), Bård Hoksrud (Frp) og Audun Lysbakken (SV) debatterte helsepolitikk i Dagbladets valgbod. Video: Dagbladet / Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Latterliggjør regjeringens eldreløfter:
- Alle Frps hovedsaker har endt i ingenting eller som en flopp

Fire år etter at Frp og Høyre vant valget, blir flere av regjeringens satsinger i eldre- og helsepolitikken beskyldt for å være mislykket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Både Frp og Høyre strødde om seg med løfter om endringer i norsk helsevesen og eldreomsorg før de kom til makta i 2013.

Nå - fire år etter - får mange av helsereformene kritikk for å ha kokt bort i kålen.

- Det som kjennetegner Høyre og Frp på helse- og omsorgsfeltet er store løfter og små resultater. Alle Frps hovedsaker ved forrige valg har endt opp i ingenting, eller som en flopp, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

Lista over kritiserte helsesatsinger inneholder:

  • Fritt behandlingsvalg. Denne regjeringens prestisjereform skulle gi større frihet til å velge private aktører innen for eksempel rus og psykisk helse, men er «nesten ikke brukt», ifølge NRK. Lysbakken omtaler ordningen som en «flopp».
  • Statlig finansiert eldreomsorg. Frps våte drøm om en nasjonal omlegging av eldreomsorgen ble redusert til et prøveprosjekt som kommunene siden rømte fra i flokk. I dag er det fire norske kommuner som benytter seg av ordningen, som er behørig fiaskoerklært av blant annet Frp-nestor Carl I. Hagen.
  • Frps lovfestede rett til sykeheimsplass. Ordningen er blitt avskrevet som «blabla» uten praktisk betydning av jusekspert Aslak Syse, og Norsk forening for alders- og sykehjemsmedisin sa i august til Aftenposten at de merker liten effekt etter lovendringen fra 2016.
  • En bemanningsnorm i sykehjem, som særlig Frp da snakket varmt om før de kom i regjering, men som ble stemt ned av Frp da SV foreslo det i Stortinget.
  • Færre sykeheimsplasser. Selv om Frp-leder Siv Jensen skryter av å ha gitt penger til 10 000 nye sykeheimsplasser siden hun kom i regjering, kunne Aftenposten denne uka avsløre at det faktisk er blitt færre sykeheimsplasser nå enn under de rødgrønne.

De fleste av disse sakene er spørsmål som har vært Frps hjertesaker, men som ikke er blitt gjennomført i regjering.

- Frp er avslørt som det de egentlig er, altså ikke et parti for folk flest men et parti for den økonomiske eliten, raljerer Lysbakken.

Han er også kritisk til effektiviseringskuttene på norske sykehus.

Slår tilbake

Temaene ble diskutert i helsedebatt i Dagbladets valgbod foran Stortinget onsdag, der Lysbakken møtte helseminister Bent Høie (H) og Frps eldregeneral Bård Hoksrud.

De to ble kraftig provosert over at SV-lederen omtalte fritt behandlingsvalg som en flopp - og påpekte at tilbudet har hatt stor betydning for enkelte pasienter.

- Nesten 5000 mennesker har fått raskere hjelp som følge av fritt behandlingsvalg. Dette er mennesker som med stor sannsynlighet ville stått i helsekø, eller ikke fått det helsetilbudet de trengte, dersom det var SV som satt i regjering. Flere rusmisbrukere har blant annet sagt at fritt behandlingsvalg reddet livet deres. Jeg synes derfor det er skammelig at SV vil fjerne denne ordningen, sier Hoksrud.

- Gå i skammekroken!

Han lar seg også provosere av at Lysbakken våger å kritisere Frp for manglende utbygging av sykeheimsplasser.

- Jeg synes Audun Lysbakken skal gå i skammekroken og beklage overfor de eldre! I Oslo er det byråden fra hans eget parti har lagt ned sykeheimsplasser, det har man også i Ap-styrte Haugesund. Det går på bekostning av de eldres trygghet. Det hjelper lite at vi setter av midler til bygging av nye sykehjemsplasser, når Ap og SV velger å kutte antall sykehjemsplasser i kommunene der de styrer, raser Hoksrud.

FrP har bare i år satt av penger til bygging av flere sykehjemsplasser enn SV klarte på sine siste fire år i regjering, hevder Hoksrud.

Også når det gjelder statlig finansiert eldreomsorg, skylder Hoksrud på kommunene, som han mener rømte fra forsøksprosjektet uten å gi det en sjanse.

- I de fire kommunene som har gjennomført det, har det vært en stor suksess. Noen av dem får faktisk penger til overs som gjør at de ytterligere kan styrke eldreomsorgen, sier Hoksrud, som påpeker at Frp er blitt motarbeidet både av Ap og av Høyre om statlig finansiert eldreomsorg.

LIKESTILLING: Det ble opphetet da minister Solveig Horne (Frp) og Anniken Huitfeldt (Ap) debatterte likestilling. Video: Dagbladet / Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Hoksrud mener det er for tidlig med å konkludere om at Frps lovfesting av retten til sykeheimsplass ikke har hatt noen effekt, og påpeker at partiet jobber med å få på plass en nasjonal forskrift i kjølvannet av lovendringen.

Styrket økonomi

Han venter at denne forskriften vil medføre en ytterligere styrking av rettighetene til sykeheimsplass, men fram til den er på plass er det opp til kommunene å lage egne forskrifter om spørsmålet.

Overordnet påpeker Hoksrud at kommuneøkonomien er styrket i denne regjeringsperioden, og at kommunene derfor burde ha mer penger å bruke på eldreomsorg enn før.

- Hvorfor stemte dere ned bemanningsnormen for sykehjem da SV foreslo det i Stortinget?

- Det er en av tingene det ikke var flertall for, men som vi vil fortsette å jobbe for. SV stemte ned bemanningsnormen i Stortinget da vi foreslo den i forrige periode.