LATTERLIG: USAs president Barack Obama kalte Trumps påstander for latterlige, under en pressekonferanse i Pentagon i Arlington i Virginia. Video: AP / Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Latterliggjør Trumps konspirasjonsteori: - Jeg vet ikke engang hvor jeg skal begynne

USAs president Barack Obama sier påstanden fra den republikanske presidentkandidaten Donald Trump om at høstens valg vil bli rigget, er «latterlig».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trump sier han frykter at det amerikanske presidentvalget rigges. USAs president Barack Obama kaller påstanden «latterlig».

Trump har gjentatte ganger de siste dagene sagt at han ikke stoler på integriteten i det amerikanske valgsystemet. Under et valgmøte i Ohio mandag sa han rett ut at han fryktet skittent spill på valgdagen i november.

- Jeg er redd valget kommer til å bli rigget. Jeg må være ærlig, sa Trump.

Trump er ifølge nyhetsbyrået AP den eneste presidentkandidaten i moderne tid som har kommet med slike påstander.

- Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne

LANDSMØTENE PÅ 100 SEKUNDER: Republikanerne og Demokratene er ferdige med sine landsmøter. Får en oppsummering på 100 sekunder. Video: CNN / AP / Reuters / Klipp: Svein Dybdahl Vis mer

Nå har USAs sittende president, Barack Obama, tatt bladet fra munnen. I forbindelse med en pressekonferanse natt til fredag omtalte han Trumps påstander som «latterlige».

- Jeg vet ikke engang hvor jeg skal begynne for å svare på dette spørsmålet, sa Obama etter at en journalist spurte ham om saken etter pressekonferansen. Han legger til at det er latterlig at Trump antyder at det er en konspirasjon om å rigge valget, ifølge NTB.

- Selvfølgelig er ikke valget rigget. Hva betyr det egentlig, spør Obama.

Presidenten sa at hans beste råd til Trump er å faktisk jobbe for å vinne valget.

- Jeg har aldri hørt om noen som klager over juks før spillet er over, sier Obama.

- Uegnet til å bli president

GÅR UT MOT TRUMP: På et spørsmål fra en repoterter svarte president Barack Obama: - Ja, jeg syne den republikanske presidentkandidaten er uegnet. Han beviser det gang på gang. Video: CNN Vis mer

Trump fikk også gjennomgå av Obama under en pressekonferanse i Det hvite hus tirsdag.

- Han er uegnet til å bli president. Jeg sa det i forrige uke, og han fortsetter å vise hvorfor. Han angriper familien til en drept amerikansk soldat, som ofret seg på ekstraordinært vis for landet vårt. Og han virker å mangle helt elementær kunnskap om forhold i Europa, Midt-Østen og Asia. Han synes å være sørgelig uforberedt for denne jobben, sa Obama.

Republikanernes presidentkandidat har gjennom hele nominasjonsprosessen også anklaget Det demokratiske partiet for å ha rigget nominasjonsvalgene for å gi Hillary Clinton et fortrinn på Bernie Sanders.

- Urovekkende for Norge

I et VG-intervju går nå også Ap-leder Jonas Gahr støre ut mot Trump, og kaller flere av utspillene til den amerikanske milliardæren for urovekkende.

CLINTON LYVER: I en ny kampanjefilm postet på sosiale medier, henger Trump ut hillary for hennes løgner rundt e-postskandalen. Video: Facebook/Donald J. Trump Vis mer

- Det vanlige har vært at man er varsom med å uttale seg om andre lands valg, men dette er et valg med stor betydning langt utenfor USA. Det kommer både holdninger og standpunkter fra Trump som varsler politikk som jeg synes det er helt unaturlig å sitte stille og se på, sier Støre.

Han bruker ordet «urovekkende» en rekke ganger når han skal beskrive Trumps utsagn, blant annet om NATO.

- Det er urovekkende for Norge at en som kan bli president i USA, trekker i tvil prinsippene og forpliktelsene i NATO og åpner for å vurdere doktrinen om «én for alle, alle for én», sier Støre. Også Trumps holdning til Russlands annektering av Krim-halvøya beskrives som «urovekkende».

- Han uttaler seg på en måte som må tolkes som at han mener Russlands anneksjon av Krim var greit. Ingen land som vil ha tryggere grenser i Europa blir beroliget av slike utsagn, sier Ap-lederen.

Støre er også bekymret for at klimakampen og kvinnekampen kan bli satt tilbake dersom Trump blir president, ifølge NTB. Eiendomsmagnaten har blant annet snakket om totalforbud mot abort og sagt at han vil si opp Parisavtalen.

REAGERER: Donald Trump er tydelig sint på flere av talerne som har kritisert ham under demokratenes landsmøte. – Jeg får lyst til å slå, sa han fra talerstolen. Video: AP Vis mer