Etterlyst for drap:

Latterliggjøres av Russland

Bohdan Tsyganenko ble mandag etterlyst av russiske FSB, mistenkt for å stå bak attentatet på Darja Dugina. Nå latterliggjøres han i russiske medier.

STEMPLET SOM DRAPSMANN: Ukrainske Bohdan Tsyganenko er etterlyst av russiske FSB, mistenkt for å stå bak bilbomben som tok livet av Darja Dugina. Nå latterliggjøres han i russiske medier. Foto: Vkontakte
STEMPLET SOM DRAPSMANN: Ukrainske Bohdan Tsyganenko er etterlyst av russiske FSB, mistenkt for å stå bak bilbomben som tok livet av Darja Dugina. Nå latterliggjøres han i russiske medier. Foto: Vkontakte Vis mer
Publisert

Lørdag 20. august ble den regimevennlige russiske redaktøren og politiske analytikeren Darja Dugina (29) drept av en bilbombe i Moskva-forstaden Odintsovo.

Drapet rystet Russland, og etter få dager meldte Russlands hemmelige tjenester (FSB) at det var den 33 år gamle ukrainske kvinnen Natalja Vovk som sto bak bilbomba. Men til tross for at drapet tilsynelatende var oppklart, etterlyste FSB mandag også ukrainske Bohdan Tsyganenko, som anklages for å ha medvirket til attentatet.

FSBs siste etterlysning har imidlertid ikke gått upåaktet hen i Russland. Tsyganenko får nå gjennomgå i både russiske statsmedier og på sosiale medier.

«Sexgal ølelsker»

Russiske statsmedier har nemlig gravd fram det de kan om den etterlyste ukraineren, og framstiller han som en skilt mann med lidenskap for sex og alkohol.

Ria Novosti, som er blant mediene som har omtalt saken, hevder at Tsyganenko selv skal ha postet en rekke bilder på sosiale medier med bildetekster som «sexinstruktør» og «ølelsker».

Nyhetsbyrået hevder videre at han er medlem av en «ukrainsk sabotasje- og terrorgruppe», og har publisert bilder av det som tilsynelatende er Tsyganenko poserende i en pirathatt.

OPPRØRT: Denne videoen skal vise Aleksandr Dugin på åstedet like etter hendelsen. En venn av familien bekrefter at faren skal ha kommet til stedet like etter eksplosjonen. Vis mer

Bilder av Tsygonanko går nå sin seiersgang på sosiale medier, og er blant annet publisert en rekke ganger på det russiske nettsamfunnet Vkontakte og Telegram.

Også den Kreml-vennlige tabloidavisa Moskovsky Komsomolets beskriver ham som «sexgal».

- Hans sosiale medier var fulle av nettsteder og videoer med erotisk innhold, noen ganger på grensen til pornografi, skriver avisa.

Tsyganenkos profil skal være deaktivert, og Dagbladet har derfor ikke ettergått påstandene til de russiske statsmediene.

Ekspert: Tror FSB står bak

I timene og dagene etter attentatet har ryktene rundt hvem som kan stå bak svirret. Tidligere generalløytnant Arne Bård Dalhaug mente sannsynligheten var stor for at den russiske sikkerhetstjenesten FSB står bak.

- Vi kan selvfølgelig ikke være 100 prosent sikre, men jeg ser det som svært sannsynlig at det er FSB som står bak, sa generalløytnanten til Dagbladet forrige uke.

På spørsmål knyttet til om den 33 år gamle Natalia Vovk kan stå bak angrepet, som FSB også har utpekt som gjerningsperson, svarte Dahlhaug at det er lite sannsynlig.

- Det har å gjøre med hele FSBs operasjonsmønster å gjøre. Man vet at når det skjer sånne ting, så vet de ofte hvem som skal ha gjort det med en gang, eller hvem de skal beskylde for å ha gjort det, forklarte han og fortsatte:

- Dette er nok et eksempel på at det er helt umulig å forholde seg til navn eller personer som FSB kommer med.

- Faren var målet

Dugina var blant annet redaktør for nettstedet United World International (USW), som ifølge amerikanske og britiske myndigheter over lang tid har spredt desinformasjon om krigen i Ukraina. I tillegg drev hun nettstedet Geopolitica, beskrevet som «en plattform for russiske ultranasjonalister for å spre desinformasjon og propaganda».

Dugina er også dattera til den framtredende russiske TV-profilen og ideologen Aleksandr Dugin, som også omtales som «Putins hjerne». Kallenavnet kommer av at han angivelig skal ha hatt sterk intellektuell innflytelse på Russland-president Vladimir Putin.

STARTSKUDD: Angrepet på Aleksandr Dugin og hans familie kan bare være begynnelsen, mener Dagbladets utenrikskommentator Morten Strand. Video: Dagbladet TV. Programleder: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Det var like etter at Dugina forlot festivalen Tradisjon utenfor Moskva seint om kvelden 20. august at bilen til 29-åringen eksploderte. Dugina besøkte festivalen, som er en hyllest til kunstnere og diktere, med sin far Aleksandr Dugin.

I ettertid har flere derfor hevdet at faren til 29-åringen var det opprinnelige målet.

Det russiske nyhetsbyrået Tass har tidligere hevdet at eksplosjonen ble forårsaket av 400 gram TNT - et mye brukt militært sprengstoff - som var plassert under bilen på førersiden.

Ukraina har gjentatte ganger benektet ukrainsk involvering.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer