Latterliggjøres etter Oslo øst-video

I en Twitter-video hevder høyrepopulisten Katie Hopkins at politiet har begynt å patruljere mindre på Oslo øst, og at innvandrergjenger er i ferd med å ta over. Nå får hun motbør fra kjendiser og lokalpolitikere i hovedstaden.

REAKSJONER: Flere nordmenn reagerer på Katie Hopkins uttalelser om forskjeller mellom Oslos øst- og vestkant. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag publiserte den britiske mediepersonligheten og høyrepopulisten Katie Hopkins en video fra Grønland i Oslo. Videoen har fått flere nordmenn til å reagere, blant andre kjendisene Kasper Wikestad, Aleksander Schau og Eivind Trædal (MDG).

Hopkins er internasjonalt kjent for sine omstridte ytringer, men blir av utenlandske medier ofte omtalt som et «profesjonelt troll»:

I 2015 sammenliknet hun flyktninger på vei til Europa med kakerlakker i britiske The Sun. Samme år kom hun med slengbemerkninger om popstjerna Kelly Clarksons kroppsvekt. Mens i 2018 ble Hopkins anholdt i Sør-Afrika etter anklager om hatefulle ytringer, ifølge The Guardian.

Oslo-besøk

Onsdag var hun på besøk i Norge for å promotere en dokumentarfilm på Oslo Militære Samfund i forbindelse med et seminar i regi av den omstridte nettsida Document.no.

I løpet av oppholdet har hun reist til moskeen i Åkerbergveien på Grønland ved Oslo sentrum, for å demonstrere økte forskjeller mellom Oslos vest- og østkant.

Hopkins introduserer videoen med å skrive at «Norge liker å forestille seg at de er et eksempel på toleranse. Sannheten er at her på østkanten er det få nordmenn å se. Segregeringen er godt på vei».

Flere Twitter-brukere bemerker seg at til tross for at Hopkins hevder at «det er få nordmenn å se på østkanten», så er den eneste fotgjengeren som passerer henne, en blond, kvinnelig jogger.

Torsdag morgen er «Katie» og «Grønland» det mest omtalte blant norske Twitter-brukere.

JOGGER: Flere har reagert på Hopkins' påstand om at det er få nordmenn å se på østkanten. I bakgrunnen jogger en lys kvinne med blondt hår. Foto: Katie Hopkins / Twitter
JOGGER: Flere har reagert på Hopkins' påstand om at det er få nordmenn å se på østkanten. I bakgrunnen jogger en lys kvinne med blondt hår. Foto: Katie Hopkins / Twitter Vis mer

Grønland

- Jeg er her ved moskeen i Oslo i Norge. Dette er byens østkant. Og det ingen har lyst til å snakke om - nordmenn vil bare fortsette sine høflige liv - er at østkanten raskt blir tatt over, sier Hopkins i videoen og tilføyer:

- Så personer som pleide å bo på østkanten, har flyttet til vestkanten.

Videre hevder hun at somaliske gjenger har begynt å invadere østkanten, og at politiet har begynt å patruljere mindre der.

RAMADAN: Det gikk helt etter planen da Dagbladets reporter skulle prøve å faste under Ramadan. Reporter/video: Malene Storrusten Vis mer

- Slike ting som man ser om og om igjen når man begynner å oppleve at islam tar over en del av byen. Og det er selvfølgelig merkelig, ettersom Norge ses på som lykkens og kulturens bastion. Men faktisk så mener jeg at de har mange av de samme problemene som resten av oss i Vest-Europa står overfor.

Ikke langt unna moskeen ligger politihuset på Grønland - hovedkontoret til Oslo politidistrikt som huser politidistriktets ledelse, operasjonssentral, samt avdelinger som Beredskapstroppen og Grønland politistasjon.

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra Oslo-politiet til påstandene fra Hopkins - uten hell.

Visepolitimester Bjørn Vandvik ga først uttrykk for at han var interessert i å imøtegå påstandene fra Hopkins, men en drøy time seinere ringte kommunikasjonsavdelingen i politidistriktet med kontrabeskjed.

- Vi kommer ikke til å uttale oss om denne saken, sier pressevakt Eirik Wilmann i Oslo-politiet nå.

ISLAMKRITISK: Rasmus Paludan, partileder for det danske islam- og innvandringskritiske Stram Kurs, har fått mye oppmerksomhet etter at en video fra desember 2018. Video: Stram Kurs. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Reaksjoner

MDG-politiker Eivind Trædal sitter i Oslo bystyre, og er gift med byråd Lan Marie Nguyen Berg, som nylig ble mor for første gang. Han rister på hodet over Hopkins påstander.

- Det er politiet som må uttale seg om måten de jobber på, men det er i alle fall drøyt å stå et steinkast unna et av politiets hovedkontorer i Oslo og antyde at politiet ikke tør å være der, sier han til Dagbladet.

Han er kritisk til påstandene hun kommer med, og har også svart mediepersonligheten på Twitter. Der deler han en parodivideo fra i fjor, hvor han later som om han er til stede på shariaparade, mens han i realiteten er på Pride-markering på Grønland.

- Katie, vær så snill å spre mitt viktige stykke borgerjournalistikk fra fjorårets sharia-parade i nettopp denne delen av Oslo. Folket fortjener å vite!, skriver han.

- Det er blitt en egen sjanger at rasistiske provokatører drar til Norge eller Sverige og lager videoer hvor de skal «avsløre» at landet er i ferd med å bli islamisert, fordi disse rasistene er avhengig av en feberfantasi om at Europa, og særlig Skandinavia, er i ferd med å bli overtatt. Vi kan alltids diskutere sosiale problemer på Grønland, men det er ikke det de egentlig er opptatt av, utdyper han.

- Hvorfor sprer du løgner?

Han sier han mest av alt reagerer på at hun hevder det ikke er nordmenn der, og viser til at en person også kan være nordmann selv om man ikke er det som i den offentlige samtalen omtales som «etnisk nordmann».

- Dette er en av de mest populære og fremadstormende delene av byen, og de fleste beboerne er nordmenn. Nordmenn kan være brune og muslimer også, vet du, skriver han til Hopkins på Twitter.

Han er ikke den eneste som tar til motmæle på Twitter. En rekke andre Oslo-personligheter reagerer også.

- Bruker du fortsatt ordet «kakerlakker» når du beskriver innvandrere? Retvitrer du fortsatt nazi-kontoer? Har du blitt anholdt for å spre hatefulle ytringer i noen nye land siden reisen til Sør-Afrika? Så mange spørsmål. Reis nå, skriver programleder Aleksander Schau.

Også sportskommentator Kasper Wikestad reagerer.

- Jeg har bodd der. Bor fem minutter unna der nå. Hvorfor kommer du til byen min for å spre løgner? Vi er ikke så glade for at rasister sprer løgner her. Kom med et åpent sinn. Jeg kan fyre opp grillen og vise deg rundt - slik at du kanskje blir kvitt noen av fordommene dine?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer