Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump

- Latterliggjøres over hele verden

Presidenten redegjør for det sjokkerende forslaget om å utsette presidentvalget i november.

POSTSTEMMER: Trump mener hele verden vil le av USA om de velger å bruke poststemmer, som han i lengre tid har hevdet vil forårsake svindel og unøyaktige valgresultater. Foto: Alex Wong / Getty Images / AFP / AP / NTB Scanpix. Vis mer

Torsdag ettermiddag kom president Donald Trump med et oppsiktsvekkende forslag: Hva med å utsette det kommende presidentvalget?

På grunn av coronakrisa kan poststemmer spille en stor rolle i årets valg, og presidenten har i lengre tid stemplet metoden som unøyaktig og advart om at valget kan bli utsatt for svindel eller bli «kapret».

- Latterliggjøres

Få timer etter de oppsiktsvekkende Twitter-meldingene, under en pressekonferanse natt til fredag norsk tid, redegjør presidenten for forslaget:

- Man kan se artikkel etter artikkel om poststemme-katastrofer. Titusenvis av poststemmer ble kastet ut i dette årets primærvalg. Hva vil skje i november? Denne er skrevet av Washington Post, kan dere tro det, Washington Post, av alle. Falske nyheter, men i dette tilfellet er det ikke falskt, det er sant.

Presidenten viser til en artikkel fra midten av juli, hvor avisa skrev at mer enn 18 500 stemmesedler i Florida ikke ble telt under primærvalget i mars, da mange kom fram etter fristen. I Nevada ble rundt 6700 sedler avslått i juni fordi velgernes signaturer ikke kunne verifiseres.

Presidenten argumenterer med at han ikke ønsker å se et valg hvor vinneren kåres ei uke etter valgdagen.

- Eller, ærlig talt, med forhandlinger og alt annet som kan skje, årevis etter. Eller at man aldri får vite hvem som vant valget, hevder Trump.

Han har aldri kommet med noen begrunnelser eller bevis på hvorfor denne formen for stemmegivning vil føre til uriktige valgresultater.

- Hvis de gjør dette, vil landet vårt latterliggjøres over hele verden. Alle vet det ikke fungerer, sier Trump om bruken av poststemmer.

Forskjellige varianter

- Man sender ut hundrevis av millioner av poststemmer. Hvor går de? Hvem blir de sendt til? Dette er sunn fornuft. Man trenger ikke vite noe om politikk. Demokratene vet dette. Jeg vil ha et valg og et resultat, mer enn dere. Jeg mener vi gjør det veldig bra, sier Trump.

Trump og andre republikanere har uttalt at poststemmer er farlig fordi personer potensielt kan ta i bruk stemmesedler som ikke er deres egne. Men ifølge The Guardian viser flere studier at stemmeavgivning via post ikke fører til mer svindel. Statene har også en rekke tiltak på plass for å forhindre dette.

- Jeg vil ikke vente i ukevis eller måneder. Og bokstavelig talt, potensielt år, gjentar Trump og viser til valgresultatet.

Trump taler heller for «absentee voting», direkte oversatt «fraværende stemmeavgivning». Både poststemmer og «absentee voting» inkluderer å sende en stemmeseddel i posten, men sistnevnte er noe annerledes.

Poststemmer går ut på at alle som er registrerte velgere automatisk får tilsendt en stemmeseddel. Velgeren kan stemme ved å sende seddelen tilbake eller levere den på et stemmelokale.

Den andre varianten gjelder for personer som ikke kan være til stede på valgdagen. For å få en slik stemmeseddel må en velger søke om det fra lokale myndigheter, som kan akseptere eller av avslå søknaden. Velgeren må også oppgi grunnen til at de ikke kan møte opp fysisk for å stemme.

- Jeg vil ikke ha en utsettelse. Jeg vil ha et valg. Men jeg vil heller ikke vente i tre måneder og finne ut at stemmer er savnet og at valget ikke betyr noe. Det kommer til å skje. Det er sunn fornuft. Alle vet det, sier Trump natt til fredag norsk tid.

«DET ER SÅNN DET STARTER»: 3. november 2020 er det nytt presidentvalg i USA, og nå prøver organisasjonen The Lincoln Project å hindre at Donald Trump bli gjenvalgt. Klipp: Embla Hjort-Larsen / Dagbladet Vis mer

Får ikke støtte

Presidenten får ikke særlig støtte fra sine egne. En rekke republikanere går åpent mot presidentens forslag.

- Jeg tror ikke det er en veldig god idé, sier Lindsey Graham, senator og Trump-venn, til CNN.

Også den republikanske senatoren John Thune sier til kanalen at han forventer det blir et valg i november, til tross for Trumps uttalelse. Majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell, forsikrer også om at de vil finne en måte å gjennomføre et valg 3. november.

- Aldri i landets historie, verken under kriger, depresjoner eller under borgerkrigen, har vi unnlatt å holde et føderalt valg i tide, sier McConnell i et TV-intervju.

- Vi skal ikke utsette valget, sier republikaneren John Barrasso fra Wyoming til Fox Business.

Det samme lover senator Thom Tillis og lederen for det republikanske mindretallet i Representantenes hus, Kevin McCarthy. Senator Ted Cruz forteller at han er bekymret over stemmesvindel, men mener samtidig at valget ikke bør utsettes, skriver NBC News.

Senator Josh Hawley lo, ristet på hodet og sa «nei» da han ble konfrontert med spørsmål om utsettelse av valget.

- Valget vil bli holdt på datoen satt av Kongressen, den historiske datoen. Med tanke på poststemmer, så har vi hatt det i min stat i en stund. Det fungerer ekstremt bra, forsikrer senator Mitt Romney, republikanernes presidentkandidat i 2012, fra Utah.

Kan ikke utsette

Det har blitt gjort klinkende klart at den amerikanske presidenten ikke har makten til å avlyse eller utsette valget.

- Dette er regulert av Grunnloven og mer direkte i en lov fra 1845. Kun Kongressen kan endre valgdatoen, men Trumps periode utløper 20. januar 2021 uansett – med mindre han gjenvelges, sa seniorforsker Hilmar Mjelde ved NORCE forskningssenter til Dagbladet torsdag.

Et presidentvalg har aldri blitt utsatt tidligere - heller ikke da borgerkrigen raste under valget i 1864. Ekspertene Dagbladet snakket med har dermed ingen tro på at coronapandemien kan føre til at det skjer for første gang.

USA er hardt rammet av viruset. Landet registrerer stadig nye smitterekorder, og nylig bikket USA over 150 000 registrerte dødsfall knyttet til viruset.

President Trump har blitt sterkt kritisert for hvordan han har håndtert krisa, mens demokratenes presidentkandidat Joe Biden har den siste tiden gjort det svært godt på meningsmålingene.

MENINGSMÅLINGER: President Donald Trump forteller at han har et godt forhold til smitteeksperten Anthony Fauci, men stusser på at Fauci scorer bedre på meningsmålingene enn ham selv. Foto: AP Photo/Evan Vucci Vis mer

Strategi

Ifølge The Guardian mener analytikere at presidenten ønsker å så tvil om legitimiteten av valgets utfall.

- Han prøver å skremme folk. Han vil undertrykke valget så mye han kan, og han ønsker å fraråde poststemmer. Selvfølgelig vil han klage på at valget blir rigget hvis han taper, sier Richard Painter, tidligere etikksjef i Det hvite hus.

Jon Meacham, historiker, journalist og forfatter, mener at en utsettelse kan være et inngangspunkt for å hevde at valget er rigget om Joe Biden vinner.

USA-ekspert Svein Melby tror også at Trumps strategi nå er å legge opp til at det er valgfusk som kostet ham seieren, dersom han taper 3. november.

- Han ligger allerede såpass dårlig an på meningsmålingene at selv han begynner å forstå at dette bærer mot et valgnederlag. Da gjelder det å komme med en slik argumentasjon, en slags konspirasjon, til hvorfor han tapte valget. Dette er et ledd i en slik kampanje, sa Melby til Dagbladet torsdag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!