Latterliggjøres

USAs tidligere ambassadør i Danmark, Carla Sands, får på pukkelen etter at hun kastet en flammende, dansk sykkel-brannfakkel mot president Joe Biden.

HUDFLETTES: Noe er råttent i kongeriket Danmark. Det har med sykler og bensinpriser å gjøre, ifølge USAs tidligere ambassadør i landet, Carla Sands. Foto: Hannah Beier / Reuters / NTB

HUDFLETTES: Noe er råttent i kongeriket Danmark. Det har med sykler og bensinpriser å gjøre, ifølge USAs tidligere ambassadør i landet, Carla Sands. Foto: Hannah Beier / Reuters / NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

10. juni var den gjennomsnittlige bensinprisen i USA 4,99 dollar - 48,5 kroner - per gallon, ifølge CNN.

- Jeg har sett dette før. I Danmark har ikke middelklassefolk råd til å kjøre bil. De har sykkel, og tar toget ved lengre reiser. Sjåføren ved ambassaden min syklet en time i snøen for å komme seg på jobb. Dette er framtida «team Biden» ønsker seg for amerikanere. Ønsker du det samme?

Det skrev republikaneren Carla Sands på Twitter samme dag. Hun var USAs ambassadør i Danmark under Donald Trumps periode i Det hvite hus, og stiller som kandidat for Senatet i delstaten Pennsylvania i det kommende mellomvalget.

- Feilinformasjon

Utspillet utløste reaksjoner umiddelbart.

- Dette er det morsomste jeg har lest på lenge, skriver Lene Westgaard-Halle, stortingsrepresentant for Høyre, på Twitter.

Danmarks helseminister Magnus Heunicke (Socialdemokratiet) slår knallhardt tilbake mot påstandene.

- Så er den Trump-utnevnte tidligere USA-ambassadøren i Danmark i gang med å spre feilinformasjon om oss. Vi er glade i å sykle, noe som er sunt og godt for miljø og klima. Det blir til at «middelklassen ikke har råd til å kjøre bil i Danmark». Jeg nekter å tro at hun ikke vet bedre, tordner han på Twitter.

KLAR: USAs president er klar på hva han mener om våpenlovgivningen i USA. Video: Reuters Vis mer

Inviterer på sykkeltur

Benny Engelbrecht, folketingsrepresentant for Socialdemokratiet, skriver følgende i et Twitter-innlegg som har mottatt mer enn 30 000 likerklikk:

- Som tidligere samferdselsminister kan jeg forsikre deg om at sykkelbruk i urbane områder er et valg, og ikke en økonomisk nødvendighet for de fleste dansker.

Engelbrecht har lagt ved et bilde hvor han poserer med sykkel foran det danske Transportministeriet. Han var samferdselsminister i Mette Frederiksens regjering fra 2019 til februar i år.

- Dette, for eksempel, er meg under min tid som samferdselsminister. Og bekymre deg ikke, vi hadde råd til bil. La oss ta en sykkeltur neste gang du er her! skriver han videre.

Ifølge Danmarks Radio har også flere privatpersoner latt seg provosere. Sands' innlegg har utløst en rekke svarinnlegg på Twitter, som alle begynner med ordene «Middelklasse-danske her, ...».

- Jeg har en bil, en motorsykkel og fire sykler, fordi jeg elsker å sykle - spesielt i København, hvor sykkelen er det klart beste transportmiddelet for alle årstider, skriver en.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer