Latvia sier ja til EU

Et stort flertall av velgerne i Latvia sa lørdag ja til EU-medlemskap, viste en valgdagsmåling like etter at stemmelokalene stengte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var på forhånd ventet at velgerne ville gi sin tilslutning til medlemskap, og ifølge målingen svarte 69 prosent ja og 31 prosent nei.

- Jeg skal vedde på at ja-siden får minst 62 prosent, sa president Vaira Vike-Freiberga før hun avga stemme lørdag.

EU skal etter planen utvides fra 15 til 25 medlemsland i mai neste år.

Malta, Slovenia, Ungarn, Litauen, Slovakia, Polen, Tsjekkia og Estland har allerede gjennomført folkeavstemninger som åpner for medlemskap. Kypros ventes også å bli med, men skal ikke holde folkeavstemning.

Som ventet

Selv om enkelte latviere frykter at unionen vil komme til å overse interessene til det lille baltiske landet, ville alt annet enn et ja-flertall ha kommet som en stor overraskelse.

De siste målingene før avstemningen viste at 50 prosent av velgerne ville stemme ja, mens 25 prosent sa at de ville stemme nei. Det var ventet en oppslutning om folkeavstemningen på omkring 85 prosent, noe som er langt mer enn de 50 prosentene som er påkrevd for at avstemningen skal bli gyldig.

Latvia har 2,3 millioner innbyggere, og 1,3 millioner stemmeberettigede.

- Bygge bru

En tredel av befolkningen i Latvia er russere, og etnisitet er fortsatt et sensitivt tema i landet. Den store minoriteten kom til landet i Sovjet-tiden, og mange av russerne er motstandere av EU-medlemskap.

Den latviske presidenten Vaira Vike-Freiberga, selv en svoren EU-tilhenger, mener det lille landet ved Østersjøen kan bidra til å bygge bru mellom EU og Russland.

- Latvia kan bygge en bru mellom EU og Russland. Det gjelder særlig de russiskspråklige innbyggerne i Latvia. De har ikke bare sin språklige fordel, men også en psykologisk forståelse av det russiske samfunnet, mener Vike-Freiberga.

Til tross for en rekke reformer i årene som er gått siden Latvia fikk sin uavhengighet fra Sovjetunionen i 1991, har landet fortsatt den laveste inntekten per innbygger av de ti landene som vil bli invitert inn i EU i mai neste år. Latvia kan imidlertid vise til en økonomisk vekst på gjennomsnittlig 5,1 prosent over de siste fem årene.

(NTB-Reuters)