NORGESBESØK: Latvias president Andris Berzins kommer denne uken til Norge på et to dagers statsbesøk. Det skjer på et tidspunkt med økende latvisk uro for Russlands politiske kurs. Foto:  AFP PHOTO / LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
NORGESBESØK: Latvias president Andris Berzins kommer denne uken til Norge på et to dagers statsbesøk. Det skjer på et tidspunkt med økende latvisk uro for Russlands politiske kurs. Foto: AFP PHOTO / LEHTIKUVA / JUSSI NUKARIVis mer

Latvias president på statsbesøk til Norge

Tas imot av kong Harald.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Latvias president Andris Berzins kommer denne uken til Norge på et to dagers statsbesøk. Det skjer på et tidspunkt med økende latvisk uro for Russlands politiske kurs.

Berzins tas imot av kong Harald, dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit på Slottet onsdag.

Senere samme dag deltar presidenten på et næringslivsseminar sammen med DNB-sjef Rune Bjerke, og han møter stortingspresident Olemic Thommessen (H) og statsminister Erna Solberg (H). Om kvelden er det gallamiddag på Slottet.

Torsdag står forsvarssamarbeidet mellom Norge og Latvia på programmet. Nettopp forsvars- og sikkerhetspolitikk har fått fornyet aktualitet i Latvia etter Russlands annektering av den ukrainske Krim-halvøya for ett år siden.

De tidligere sovjetrepublikkene Estland, Litauen og Latvia ble NATO-medlemmer i 2004, men Russlands Ukraina-politikk skaper bekymring.

Valget i Latvia i fjor høst ble preget av frykt for at Russland skal forsøke å destabilisere landet. Den sittende regjeringen fikk fornyet tillit og har bedt om økt NATO-nærvær i landet. Nylig ble det klart at USA sender 3.000 soldater og flere enn 100 enheter med tungt, militært utstyr til Estland, Litauen og Latvia.

Den russiske minoriteten utgjør en firedel av befolkningen i Latvia, noe som ytterligere kompliserer forholdet til Russland.

(NTB)