STERKE BILDER: En dyreverner gikk undercover og filmet forholdene på en grisefarm i Latvia eid av norske International Pork Investment. President i Den norske veterinærforening, Torill Moseng, er ikke fornøyd med hvordan grisene behandles i videoen. Video: Anima / Dzivnieku Briviba. Vis mer

Norsk-eid grisefarm i Latvia:

Latvisk dyreverner gikk undercover i norsk-eid grisefarm. - Sjokkerende og forkastelig

Innovasjon Norge anklages for å «investere i dyremishandling.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da en dyreverner kledde seg ut som en grisepasser og gikk inn med skjult kamera på den norsk-eide gården SIA Baltic Pork i Latvia, ble det gjort kritikkverdige funn. Dyrevernorganisasjonen Anima reagerer sterkt på videoen som viser griser med store sår, griser som får elektrisk støt og som blir avlivet med nakkeskudd foran andre griser.

  • Se video over.

Smaalenenes avis og TV 2 omtalte saken først.

«Sjokkerende og forkastelig»

Det er den latviske organisasjonen Dzivnieku Briviba som har skaffet bildematerialet etter fem uker «undercover» på grisefarmen i sommer. Organisasjonen samarbeider blant annet med den internasjonale dyrevernorganisasjonen Anima som også har kontorer i Norge. Daglig leder i Anima Norge, Hilde Valbjørn Hagelin, mener bildene viser dyremishandling.

- Dette er både sjokkerende og forkastelig. Det vekker sterke reaksjoner og er vondt å se på. De forholdene vi ser på bildene er en konsekvens av at farmen har mange dyr som eierne ønsker å tjene penger på på kort tid, sier Hagelin.

Innovasjon Norge på eiersiden

Gården SIA Baltic Pork eies av det norske firmaet International Pork Investment AS. Dette firmaet har flere investorer. Innovasjon Norge er blant dem, og eier 28,48% av selskapet.

Kommunikasjonsdirektør i Innovasjon Norge, Kristin Welle-Strand, sier at investeringen i International Pork Investment (IPI) nå vil evalueres. Etter at Dagbladet viste Innovasjon Norge opptakene fra grisefarmen, har det statlige selskapet også bedt IPI om en forklaring på forholdene beskrevet over.

- Dyremishandling er totalt uakseptabelt. Som medeiere vil vi følge denne saken tett, og avventer en tilbakemelding fra styret og ledelsen i selskapet før vi tar stilling til hvordan vi skal håndtere denne saken videre, sier Welle-Strand.

SÅR: Flere av grisene på videoen hadde store sår på kroppen. Ifølge forskriften for hold av svin skal syke og skadde svin straks behandles på forsvarlig måte. Dersom det fører til unødig lidelse for dyret å leve videre, skal det avlives. Bilde: Anima / Dzivnieku Briviba.
SÅR: Flere av grisene på videoen hadde store sår på kroppen. Ifølge forskriften for hold av svin skal syke og skadde svin straks behandles på forsvarlig måte. Dersom det fører til unødig lidelse for dyret å leve videre, skal det avlives. Bilde: Anima / Dzivnieku Briviba. Vis mer

Ove Henrik Mørk Eek er styreformann for den norske gården i Latvia. Han skriver følgende i en tekstmelding til Dagbladet:

- P.t. så har jeg ikke andre kommentarer enn at virksomheten i Latvia blir drevet 100% i tråd med latviske- og EU-regler. Virksomheten blir kontrollert jevnlig av offentlig myndighet, og det er aldri funnet avvik verken før eller etter bildene du viser til. Styreleder vil nå få utarbeidet en rapport etter henvendelse fra Innovasjon Norge, skriver Eek.

Animas daglige leder forteller til Dagbladet at hun reagerer på at Innovasjon Norge investerer i en grisefarm med en slik praksis.

- Innovasjon Norge eies av stat og fylkeskommune og har spyttet inn 12,47 millioner kroner av pengene som tilhører det norske fellesskapet i et firma som driver med dyremishandling. Dette kan og må politikerne våre sette en stopper for, sier Hagelin.

- Lenket fast på et bittelite område

Hagelin forteller at bildene fra grisefarmen har skapt sterke reaksjoner i Latvia.

- Gravide purker er spent fast i en metallramme og har ikke plass til å snu seg rundt. Døde grisunger blir feid vekk som søppel, grisene drives frem av juling og elektriske støt, og mange er tydelig syke og utmattet, forteller hun.

Slik skal det ikke være ifølge Torill Moseng, president i Den norske veterinærforening. Hun har sett videoen og peker på flere ting som er problematiske.

- Jeg ser blant annet at det blir brukt tvangsinstrumenter som strøm på grisene, og det er det svært strenge restriksjoner på i Norge. På grisefarmen i Latvia så det ikke ut som dette ble brukt riktig, og at det kan ha påført dyra unødvendig lidelse, sier Moseng.

- I Norge er det også klare retningslinjer for hvor mye plass grisene skal ha rundt seg. I videoen så det ut som grisene hadde det så trangt at de ikke klarte å snu seg, fortsetter hun.

Ifølge forskriften for hold av svin skal griser «ha adgang til til en bekvem, tørr, ren og trekkfri liggeplass med passe temperatur. Dyra skal kunne legge seg, hvile og reise seg normalt».