Latvisk flyselskap forbereder oppsigelse av mannskap

Alle i besetningen varetektsfensles.

 FIKK TIPS: Politiet stoppet fire latviske besetningsmedlemmer fra å fly et charterfly til Kreta etter å ha mottatt et tips. Mandag framstilles de fore varetekt. Foto: Tipser
FIKK TIPS: Politiet stoppet fire latviske besetningsmedlemmer fra å fly et charterfly til Kreta etter å ha mottatt et tips. Mandag framstilles de fore varetekt. Foto: TipserVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Air Baltic forbereder oppsigelse av mannskapet på fire som ble tatt i en promillekontroll på Oslo Lufthavn lørdag på grunn av skaden de har påført selskapet, opplyser flyselskapet.

Politiet på Gardermoen pågrep lørdag morgen fire personer i en flybesetning etter at kaptein, styrmann og to flyvertinner blåste over 0,2 i promilletest. Klokka 13 og 14 i dag ble de framstilt for varetekt i Nedre Romerike tingrett, med grunnlag i at politiet frykter unndragelse.

Alle de fire besetningsmedlemmene som er siktet, erkjenner straffskyld i henhold til siktelsen. Alle fire ble varetektsfengslet. Kaptein og styrmann i to uker, mens de to kabinansatte i én uke. Kaptein og styrmann anket avgjørelsen på stedet til lagmannsretten, men de to kabinansatte tok betenkningstid.

Anket kjennelsen Kapteinen i airBaltic-flyet som ble tatt med promille på Oslo Lufthavn lørdag, er i Nedre Romerike tingrett varetektsfengslet i to uker. Han anket kjennelsen på stedet.

I retten fortalte kapteinen og styrmannen kort om hva han tenkte om hendelsen i helgen.

- Det var et feiltrinn som ødelegger min families fremtid, sa kapteinen.

Styrmannen sa at det han er gjort er dypt beklagelig og at han nå frykter for eget inntektsgrunnlag.

Advokat Jørund Lægland, som forsvarer kapteinen og styrmannen, sier til NTB at hans klienter ønsker å bli løslatt og at saken kan komme opp til doms på et senere tidspunkt. Om kapteinen sier at han ikke vil forsøke å unndra seg det han nå fengsles for.

- Han har familie. Latvisk politi vil få tak i ham. Han vil ikke gå under jorda. Straffen er en ting, men arbeidsforholdet og inntektsgrunnlaget for familien tror jeg også er noe han frykter for, sier Lægland.

Høy promille Av de øvrige besetningsmedlemmene, har begge flyvertinnene fått én ukes varetekt. De to seg betenkningstid på om de ønsker å anke avgjørelsen, opplyser forsvarer Runa Elin Kosberg.

Det er det tatt blodprøver som er analysert av Folkehelseinstituttet. Ifølge blodprøvene hadde styrmannen 1,2 i promille. Kapteinen hadde 0,4 i promille. De kabinansatte hadde 0,8 og 0,4. Dette er midlertidige resultater og politiet opplyser at de endelige resultatene fra blodprøvene vil være mer nøyaktige.

Skulle fly til Kreta Besetningen skulle etter planen frakte charterturister til Khania på Kreta med et Boeing 737-fly, og var leid inn av Startour.

De tilhørte flyselskapet Air Baltic, bekrefter kommunikasjonsansvarlig Nora Aspengren i Startour overfor Dagbladet. Dette var dagens første avgang, som ble utsatt til 09.30.

De fire besetningsmedlemmene er siktet etter luftfartsloven §6-11, hvor det framgår at ingen må ha promille større en 0,2 i tjenestetida. Det er videre siktet etter §6-12, hvor det framgår et rusforbud for flybesetning i tidsrommet åtte timer før tjenestetida starter og de seks første timene etter tjenestetidas opphør. De er videre siktet for å ha promille på over 0,2 innenfor dette tidsrommet

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram