Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Latvisk kvinne tatt for smugling av åtte hunder og en ilder

De norske kjøperne går trolig fri.

RISIKERER AVLIVING: Her er to av hundene som ble tatt hånd om av Mattilsynet mandag kveld. De risikerer nå å avlives. Foto: Mattilsynet
RISIKERER AVLIVING: Her er to av hundene som ble tatt hånd om av Mattilsynet mandag kveld. De risikerer nå å avlives. Foto: Mattilsynet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En latvisk kvinne og hennes medhjelper hadde med seg til sammen åtte hunder og en ilder til Norge. Sent mandag kveld kom de til Oslo S for å selge hundene til minst fem kjøpere. Der sto tre ansatte i Mattilsynet og ventet, sammen med folk fra politiet og tollvesenet.

Mattilsynet ser alvorlig på smuglingen og salgsforsøket.

- Slik import gir økt risiko for spredning av farlige dyresykdommer og zoonoser. Derfor er den sannsynlige løsningen i dette tilfellet avliving, sier seksjonssjef Oddrun Espelund ved Mattilsynets distriktskontor for Oslo.

Kjøpere går fri Dermed måtte kjøperne som gjorde seg klare til å overta dyrene, gå slukøret fra Oslo S.

Noen reaksjon fra norske myndigheter får de likevel neppe.

- Vi har konsentrert oss om vedkommende som har innført dyrene ulovlig. Kjøperne burde jo egentlig forstå at dette ikke er lovlig, og Mattilsynet har advart mot å kjøpe dyr på Oslo S eller lignende steder, men vi forfølger ikke kjøperne. Det må i så fall bli en sak for politiet, men vi har ikke registrert navnene på hvalpekjøperne, sier Espelund.

Derimot forteller hun at kvinnen og hennes medhjelper risikerer politianmeldelse, men sier at en eventuell straffereaksjon blir opp til politiet.

Registrert i Sverige
- Dyrene var i en litt miserabel forfatning. De var slitne, og hadde blitt transportert langt, sier seksjonssjef Oddrun Espelund til Dagbladet.

Hun sier at det er salgsforsøket som gjør dette ulovlig, fordi det er lovlig å ta med seg inntil fem dyr per person til Norge hvis de ikke skal selges. Ved salg skal dyrene blant annet ha et godkjent helsesertifikat fra en veterinær.

Espelund sier at tollvesenet i Sverige har opplyst å ha registrert kvinnen 15 ganger da hun hadde med seg hunder, men vet ikke om svenskene har reagert med straff eller bøter.

Ble tipset
Det var tipsere som satte Mattilsynet på sporet av kvinnen og hennes medhjelper.

- Vi fikk vite det fra folk som engasjerer seg mot ulovlig innførsel av hunder, forteller Oddrun Espelund.
Hun anslår at Mattilsynet i Oslo oppdager omtrent ti tilfeller av smugling av dyr i året.