Laura er Bushs beste kort i valgkampen

Ingen av kandidatene i høstens presidentvalg har en slik oppslutning som Laura Bush. 63 prosent av alle amerikanere svarer at de har en positiv oppfatning av presidentens kone.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Den stillferdige bibliotekaren fra Midland i Texas fikk da også ordet i aller beste sendetid i natt. Talen var det definitive bruddet med avtalen hun en gang gjorde med ektemannen George W. Bush.

Da han gikk inn i politikken i Texas for 23 år siden, lovte han henne at hun aldri skulle måtte holde en valgtale for ham. Hun på sin side lovte å jogge med ham hver dag. Ingen av dem har holdt løftet.

Det er en annen Laura Bush som besteg podiet her i Madison Square Garden i natt, enn den velgerne lærte å kjenne for fire år siden. Da framsto hun sky, sjenert og som deltaker i det politiske rampelyset mer av plikt og lojalitet enn av eget ønske.

Selvtillit

Nå framstår hun som en kvinne med mer selvtillit, tilløp til egne meninger og humor.

Hennes venner sier at hun alltid har vært slik, men at hun valgte å ligge lavt i begynnelsen av presidentperioden, for så å gi mer av seg selv nå. Rollen som presidentfrue er ikke enkel, fellene er mange, og det er lett å trå feil.

Tradisjonell rolle

Laura Bush har valgt en tradisjonell rolle. Hun ser beundrende på mannen når de blir intervjuet sammen, selv om hun må fullføre hans setninger.

Som da han uttalte at Gud er den som bestemmer i Det hvite hus. Mange ble vettskremt ved tanken, og Laura måtte forklare:

-  Han mener det da ikke så bokstavelig. Hun kunne si det, fordi hun er den opprinnelig sterkt troende av de to. Det var hennes tro, trusler og overbevisning som fikk George W. ut av alkoholismen i sin tid.

Hun er lojal til det ytterste, men har flere ganger avslørt at hun ikke alltid er helt enig med ektemannen.

For eksempel skinner det igjennom i et intervju i siste utgave av magasinet Newsweek at hun ikke er ubetinget begeistret for et grunnlovstillegg som forbyr homofile ekteskap.

Hjertesaker

I går talte Laura Bush om sine hjertesaker, utdannelse, lesing og levekår for kvinner og barn.

-  Hun er en av kampanjens beste kort og er en av de mest populære offentlige personene akkurat nå, både blant republikanere, demokrater og uavhengige, sier Bush-strategen Matthew Dowds til USA Today.

Den framskutte rollen på landsmøtet her i New York er bare begynnelsen på en uhyre viktig rolle i valgkampen.

-  Jeg har kjent ham i 30 år, han har karakteren og motet som skal til for å møte utfordringene i vår tid, pleier hun å si om sin mann. Så forteller hun om hvordan de to kjørte rundt med en gammel Chevrolet i Texas i en måned under kongressvalget i 1978.

-  Du blir godt kjent med mann når du kjører bil med ham i en måned.

TALTE I NATT: Laura Bush talte under republikanernes landsmøte i natt. Her flankert av døtrene Jenna og Barbara.