Laura tar saken

Laura Bush skal lette på sløret og skrive sine memoarer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I motsetning til ektemannen og USAs 43. president, George W. Bush, har Laura beundrere langt inn i demokratenes rekker. Den tause førstedamen, som har stått smilende ved siden av en av USAs minst populære presidenter gjennom tidene, har latt seg friste.

Allerede i 2001 fikk hun spørsmålet om hun kom til å skrive om sin tid i Det hvite hus. «Bare hvis jeg får åtte millioner kroner i forskudd» svarte den ferske presidentfruen friskt med klar hentydning til sin forgjenger Hillary Clinton.

Amerikanerne har lenge vært fascinert av Laura. Mye av årsaken er at de fleste vet så lite om henne. Om hun nå får like mange millioner i forskudd som Clinton sier hun ingen ting om, men bok skal hun skrive. At det vil bli en bestselger tviler ingen på. Den tekkelige bibliotekaren fra Texas, som i hovedsak har utført tradisjonelle humanitære oppgaver som presidentfrue, har både vidd, humor, laster og mot. Ingen førstedamer hadde stilt i knall rød ballkjole ved innsettelsen av en ny president noen gang før Laura gjorde det. Hun sørget til og med for at det var en designer fra Texas, Michael Faircloth, som fikk oppdraget. Både fargevalg og snitt ble kritisert så mye at hun valgte Oscar de la Renta og sølv og blått i 2005. For da måtte hun igjen danse seg gjennom tre dagers innsettelsesfest i Washington.

Nå henger den utringede purpurrøde blondekjolen overdrysset med rubinrøde krystaller på museum sammen med alle de andre førstedamekjolene. De blir jevnlig gransket av historikere for utstrålingen av makt, sikkerhet og selvstendighet. I så måte overgår Laura alle sine forgjengere.

Da hun ble tatt med til Bush-klanens sommersted i Kennebunkport i Maine første gang, spurte den politiske overklassefamilien henne høflig hva hun drev med. «Jeg røyker, leser og beundrer mennesker,» svarte kjæresten til Bush-familiens hurragutt. Etter tre måneders bekjentskap giftet hun seg med sin George, og mens den aktive Bush-familien diskuterte politikk satt Laura for seg selv og leste. Røykingen la hun på hylla, men onde tunger sier at hun smugrøyker en sjelden gang. Akkurat som Barack Obama, som måtte kutte røyken for å bli president i USA.

Det eneste Laura har sagt om sine kommende memoarer er at hun lover å skrive en positiv bok, ifølge nyhetsbyrået AP. Det kommer ingen oppgjør som i Nancy Reagans bok «My Turn» eller i Hillary Clintons «Living History», men leserne vil kanskje få et mer nyansert bilde av både Laura og hennes utskjelte ektemann.

Privatlivets Bush er visstnok langt hyggeligere enn politikkens Bush. Og han har selv ytret ønske om å skrive bok, ifølge AP. Det fraråder forleggerne på det sterkeste. Så nå tar Laura saken.