Lav IQ knyttes til aldersdemens

Barn med lav IQ har større sjanse for å utvikle aldersdemens, mener skotske forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En studie på personer som ble født i 1921 har vist at de som scoret dårligst på IQ-tester i barndommen har større sannsynlighet for å utvikle aldersdemens, som Alzheimer. Forskerne har sett på 87 498 IQ-tester som ble gitt til 11-åringer i 1932, skriver BBC Online i dag.

Sammenhengen mellom lavt resultat på IQ-testen og aldersdemens skal være klar, ifølge ansvarlig for undersøkelsen, professor Lawrence Whalley ved universitetet i Aberdeen.

- Vår research viser at det er en iboende egenskap som fører til aldersdemens, og ikke miljøet, slik noen har trodd før. Vi tror det er en genetisk lidelse, og vi mener vår forskning har ført oss nærmere en slik avsløring. Hvis det viser seg å være riktig vil det i fremtiden være mulig å kurere aldersdemens med genterapi. Samtidig viser undersøkelsen vår hvor viktig det er for foreldre å få barna til å utvikle hjernene sine så mye som mulig, sier Whalley til BBC Online.

Forskningen viser at de som gjorde det dårlig på skolen er overrepresentert i gruppen som senere i livet har blitt rammet av aldersdemens. Ifølge forskerne blir forskjellene på gruppene større og større jo eldre menneskene de har forsket på har blitt.

Harry Cafton, som leder den britiske Alzheimers-foreningen mener forskningsresultatet er interessant.

- Men selv om resultatet er interessant, så er det helt klart at ikke alle som rammes av aldersdemens har lav IQ. Det har vi flere eksempler på, sier Cafton.