- Lav ledighet viktigere enn lave renter

- Boligprisene er friskere enn ventet, sier Harald Magnus Andreassen i Swedbank. Han frykter likevel at økt arbeidsledighet kan reversere trenden.

 Renten dominerer:  Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank tror renter under to prosent kan bli en realitet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Renten dominerer: Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank tror renter under to prosent kan bli en realitet. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Boligprisene sto stille forrige måned, viser tall fra Eiendom Norge. Siden oktober normalt er en måned på nedsiden, kunne meglerforeningen registrere en sesongkorrigert oppgang på 0,9 prosent. I løpet av de siste 12 månedene er en gjennomsnittlig omsatt bruktbolig dermed blitt 5,3 prosent dyrere, skriver Finansavisen

- Prisene er friskere enn vi ventet, og det er ingen tvil om at boligmarkedet er i god stand, sier Swedbanks sjeføkonom Harald Magnus Andreassen, som i mange år har flagget skepsis til den sterke boligprisoppgangen.

- Bankenes omslag i utlånspolitikken og rentekuttene på boliglån, samt en fortsatt sterk norsk økonomi, har gitt et annet forløp. Det med bankene kan man si jeg burde skjønt tidligere. Allerede i fjerde kvartal i fjor så man at bankene var godt i gang med å dekke inn kapitalkravene og at konkurransen om kundene økte.

- Hva er viktigst? Fortsatt lave og kanskje enda lavere boliglånsrenter eller avmatningen i økonomien som følge av oljeprisnedgangen?

- Vi får nok begge deler, men effekten av arbeidsledighet er ganske kraftfull. 1 prosents endring i ledigheten gir vanligvis 10 prosents endring i boligprisene, mens 1 prosents endring i renten pleier å gi 3 prosents endring i prisene. Det er likevel trolig at effekten av renten vil være større når renten allerede er lav, sier Andreassen til Finansavisen, og legger til:

- Med en eventuell nullrente fra Norges Bank, vil boliglånsrentene falle ned under 2-tallet, og det vil gi en ganske betydelig endring i kostnadene for boligeierne.

Sjeføkonomen tror dermed renteeffekten fortsatt vil dominere. Alt annet likt betyr det altså at boligprisene skal videre opp. Den sesongjusterte arbeidsledigheten var på sin side 3,7 prosent i perioden mellom juli og september, ifølge Statistisk sentralbyrå, opp fra 3,2 prosent mellom april og juni, skriver Finansavisen.

Flere nyheter - Lave renter lenge vil presse opp boligprisene
Boligprisene stiger videre
Ser risiko for betydelig boligprisfall
Disse boligprisene steg i oktober