Lav lønnsvekst

BERGEN (Dagbladet): Den nye NHO-sjefen Finn Bergesen (53) vil jobbe for å få renta ned. Han støtter regjeringens valutapolitikk og tror på lave ledighetstall. Men han ser også at store deler av næringslivet vil slite tungt i i tida som kommer. Derfor ber han om minst mulig lønnsvekst i 1999.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Bergenseren med en fortid i smørost-fabrikken Kavli og fiskeribyråkratiet har sin første arbeidsdag i NHO i dag. Han overtar sjefsjobben etter Karl Glad når lønnsoppgjøret er i havn.

Han vil selv få en brutto årsinntekt på 1,6 millioner kroner, pluss fri bil og dekning av andre nødvendige utgifter. Det blir omtrent samme nivå som han hadde i 1998, noe han ikke har problemer med å forsvare.

Bekymret

Bergesen har derimot ikke sans for ekstremt høye lederlønninger og ekstravagant livsførsel.

- I Norge er vi nøkterne mennesker. Derfor må ledere regne med reaksjoner når de tar ut for store goder til seg selv. I internasjonalt perspektiv er likevel norske lederlønninger å regne som nøkterne. Jeg ser heller ingen tendens til at det skal endre seg med det første.

Han er mer bekymret over at den positive utviklingen vi har hatt i norsk næringsliv de siste åra er i ferd med å snu.

- Vi har fått en lønns- og prisvekst i utakt med det vi ser i land rundt oss. Derfor er det helt nødvendig med tiltak hvis vi skal unngå en økonomisk nedtur som på slutten av 1980-åra, sier Finn Bergesen. Den nye NHO-sjefen er i ferd med å avvikle en del styreverv i forskjellige norske bedrifter. Der har han observert stor iver etter å kutte kostnader. Han regner med å se en negativ virkning av den særnorske lønns- og prisutviklingen i løpet av neste år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer