OLJEPRIS:  Den norske fastlandsøkonomien står og faller på at oljeprisen fortsatt holder seg oppe på et høyt nivå. Foto: 
Foto: Eirik Helland Urke/Dagbladet
OLJEPRIS: Den norske fastlandsøkonomien står og faller på at oljeprisen fortsatt holder seg oppe på et høyt nivå. Foto: Foto: Eirik Helland Urke/DagbladetVis mer

Lav oljepris kan doble arbeidsledigheten

Det kan bli resultatet hvis ikke den europeiske gjeldskrisen blir løst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea sier til Dagens Næringsliv at Norge bare i begrenset grad blir rammet av de økonomiske problemene nabolandene sliter med. Anslag viser at den norske fastlandsøkonomien vil vokse med drøyt 2 prosent i 2012 og nærmere 3 prosent i 2013.

Årsaken til veksten er det som seniorøkonom i NHO, Dag Aarnes, kaller for en oljeboom.

Det hele står og faller på at oljeprisen fortsatt holder seg oppe på et høyt nivå, noe som igjen er avhengig av at EU-landene finner en løsning på gjeldskrisen.

- Vi frykter mer og mer en eskalering i eurosonen og et kraftig oljeprisfall som OPEC ikke greier å hindre, sier Bruce.

Hvis gjeldskrisen i Europa ikke går over, kan det føre til at banker går over ende. Dermed starter en kjedereaksjon som raskt vil smitte over til USA der mange banker har investert i europeiske verdipapirer. Får USA problemer, vil Norge kunne rammes av svikt i eksporten og deretter et ras i oljeprisen.

Ifølge beregningene kan arbeidsledigheten da nærme seg 7 prosent mot 3,3 prosent i dag.

(NTB)