Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Lav oljepris truer velferdssamfunnet

Bekymringer over den lave oljeprisen preget sentralbanksjef Svein Gjedrems første årstale. De som hadde forhåpninger om at Gjedrem skulle klare å snakke oss til lavere renter blir skuffet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjedrem understreket i sin første årstale som sentralbanksjef, at det kan bli nødvendig å øke skattenivået hvis lav oljepris svekker statsfinansene vesentlig.

Gjedrem leverte dessuten et varmt forsvar for at staten skal selge seg ut av bankene.

- Er norsk økonomi robust nok til å møte oljeprisfallet uten en ny runde med store omstillinger? spurte sentralbanksjefen innledningsvis. Og han svarte:

- Vi har gode forutsetninger for å møte utfordringene. Vi har høy sysselsetting og en velutdannet befolkning. Men vår økonomi er også sårbar og skjør.

Hans hovedutfordring til politikerne var: En fortsatt stram finanspolitikk. Det er den beste måten å sikre velferdssamfunnet på sikt, mente Gjedrem.

Oljefondet forsvinner

En sterk vekst på statsbudsjettet, i en situasjon hvor oljeprisen holder seg lav, vil ifølge Gjedrem ha store virkninger for statens langsiktige evne til å finansiere velferdssamfunnet. Med utgangspunkt i et regneeksempel der oljeprisen blir liggende på 90 kroner fatet, kommenterte han:

- Vi ville da ikke få noen økning i budsjettoverskuddet de nærmeste årene. Vi ville tvert imot redusere overskuddet, og om ti år ville budsjettet begynne å gå med underskudd. Petroleumsfondet ville lide en ublid skjebne og være tomt om 18 år.

- De senere årene har vi hatt en for ekspansiv finanspolitikk. I år har vi et vel tilpasset opplegg. En fortsatt stram finanspolitikk kan bidra til å gjenvinne troverdighet og tillit, slik at vi gradvis kan sette ned renten. La det være min forhåpning for utviklingen framover, konkluderte sentralbanksjefen.

Han mener imidlertid at Norge er langt bedre rustet enn sist til å møte en ny lavkonjuktur:

- Vi har unngått en gjeldsboble av det omfanget vi måtte slite med sist. Men jeg er i tvil om finansnæringens langsiktige omstillingsevne.

Fleksibel fastkurs

- Erfaringene tilsier at vi ikke kan føre en tradisjonell fastkurspolitikk, med faste svingningsmarginer og intervensjonsplikt for sentralbanken, sa Gjedrem, og minnet om at kronekursen derfor vil variere. Han understreket at Norges Banks mandat for å stabilisere kronen mot euro, tar høyde for dette.

Han sa videre at Norges Banks første tiltak når det bygger seg opp press mot kronen er å gi råd om endringer i statsbudsjettet.

- Hvis valutakursen kommer under press, kan Norges Bank motvirke det over tid ved å tilpasse rentenivået. Men vi må ta hensyn til at kursen på kroner i lengden ikke kan avvike vesentlig fra det de fundamentale forholdene i økonomien tilsier. I noen grad må vi derfor regne med at kronekursen endrer seg når vi får store endringer i bytteforholdet med utlandet, understreket Gjedrem.

Statseide banker

Sentralbanksjefen tok videre til orde for at staten selger seg ut av bankene. Han mener staten har en rollekonflikt som konsesjonsgiver og bankeier på en gang. På sikt mener han at statlig eierskap ville føre til dårligere drift og redusert lønnsomhet.

Forøvrig påpekte Gjedrem at større innslag av utenlandske finansinstitusjoner i Norge gir fordeler. De mer mangfoldige utenlandske finansinstitusjonene vil kunne gi bedre og billigere tjenester i det norske markedet. De utenlandske institusjonene vil også stå bedre rustet til å møte en lavkonjuktur i Norge, mener sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media