- Lav politi-kompetanse om dyremishandling gir lave straffer

Det mener Mattilsynet.

PUSEKATTER: - Mange har lite kunnskap om hvordan de skal etterforske dyrekriminalitet, sier jurist Live Kleveland i Dyrevernalliansen om norsk politi. Arkivfoto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
PUSEKATTER: - Mange har lite kunnskap om hvordan de skal etterforske dyrekriminalitet, sier jurist Live Kleveland i Dyrevernalliansen om norsk politi. Arkivfoto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Under 2 prosent av anmeldte dyremishandlingssaker de siste seks årene har endt med fradømmelse av retten til å holde dyr.

Det viser tall fra Politidirektoratet og Mattilsynet for perioden 2009- 2014, skriver Nationen.

Mattilsynet mener at straffene som gis for dyremishandling, også er mye lavere enn loven tilsier, og at lav kunnskap om dyr hos politiet er en av hovedårsakene.

- Vi har vært kritiske til politiets vilje til å prioritere dyrevelferdssaker, og til politiets kompetanse og vilje til å etterforske dem. Politiets innsatsvilje varierer for mye fra sak til sak og fra sted til sted i landet, sier tilsynsdirektør Ole Fjetland hos Mattilsynet.

I mange tilfeller har retten endt opp med å gi strengere straffer enn det politiet i utgangspunktet ba om.

Live Kleveland, jurist i Dyrevernalliansen, mener det må en holdningsendring til.

- Vårt inntrykk er holdningen hos mange i politiet har vært at «det er jo bare dyr». Dessuten har mange lite kunnskap om hvordan de skal etterforske dyrekriminalitet, sier hun.

Onsdag møtes Mattilsynet, Økokrim og flere politidistrikt til et seminar for å diskutere hvordan samarbeidet mellom politi, domstoler og Mattilsynet kan bli bedre i slike saker. NTB

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.