Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lav rente

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Renta går stadig nedover, og en ny nedgang er ventet om tre uker. Dette er godt nytt for gjeldstyngede av alle slag, og forhåpentligvis vil det også virke positivt på næringslivet. Men det raske fallet nå står unektelig i kontrast til den forsiktighet sentralbanksjef Svein Gjedrem utviste så seint som for ett år siden. Mens nyutdannede kandidater fra universitet og høgskoler på det tidspunktet hadde økende problemer med å få jobb og bedrifter flyttet ut fordi krona var for sterk, holdt Gjedrem fast på den høye renta for å holde aktiviteten nede.
  • Det er selvsagt lett å være etterpåklok. Men det må i alle fall være av interesse å finne ut hvordan det var mulig for sentralbanken å være så i utakt med det andre opplevde og fornemmet. Kjell Holler skal en gang ha sagt om sosialøkonomer at de er folk som betrakter virkeligheten som et særtilfelle. Det er grunn til å spørre hva slags nærhet Norges Bank har til virkeligheten når den åpenbart opererer med konjunkturkriterier som er altfor grovmaskede.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media