Lav vindkraftproduksjon i Norge

Produserer ikke mer kraft enn gjennomsnittet i andre europeiske land.

MINDRE KRAFT: landbaserte turbiner i Norge produserer ikke mer kraft enn gjennomsnittet i andre land i Europa. Her fra vindmølleparken på Smøla.   Foto: Kjell Herskedal / SCANPIX .
MINDRE KRAFT: landbaserte turbiner i Norge produserer ikke mer kraft enn gjennomsnittet i andre land i Europa. Her fra vindmølleparken på Smøla. Foto: Kjell Herskedal / SCANPIX .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Til tross for Norges gode vindforhold, produserer norske landbaserte vindturbiner ikke mer kraft enn gjennomsnittet i andre europeiske land.

Med tilnærmet normale vindforhold i fjor produserte norske vindkraftverk 917 GWh, som er cirka 25 prosent lavere enn kraftverkseiernes egne anslag for normalproduksjon.

Det er til dels store forskjeller i kraftverkenes produksjon. For nye, større vindkraftprosjekter var resultatet noe bedre med en produksjon som var om lag 18 prosent lavere en forventet.

- Dette tyder på at resultatene kan bli bedre i framtiden etter hvert som erfaring og forskning gir grunnlag for å innføre teknologi og beregningsmetoder for best mulig plassering av vindturbinene, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat.

I Norge er det 18 vindkraftverk og 200 vindturbiner med en installert effekt på 429 MW vindkraft. Vindkraften står for 0,7 prosent av landets samlede kraftproduksjon.

(NTB)