Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rødglødende:

Lavabildet som får nettet til å gløde

Denne 20 meter høye domformede fontenen av lava i et fotografi fra 1969, har vakt stor oppsikt på Twitter den siste uken.

20 METER HØY: Den symmetriske lavafontenen er dannet av tyntflytende lava som strømmer ut i store mengder. Foto: U.S. Geological Survey
20 METER HØY: Den symmetriske lavafontenen er dannet av tyntflytende lava som strømmer ut i store mengder. Foto: U.S. Geological Survey Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En symmetrisk fontene av rødglødende lava er nok et sjelden syn for de fleste. Det spesielle lavautbruddet, mimret tilbake til av U.S. Geological Survey (USGS) skapte stor fascinasjon på Twitter.

«Dette er så sexy» heter det i en av kommentarene under bildet.

Fontenen prydet vulkanen Kilauea på Hawaii i 1969, men den estetiske utformingen kan undergrave hvor farlig den er.

Ifølge Hawaii Center for Volcanology (HCV), preges vulkanene på Hawaii av tyntflytende lava. Det gjør at lavaen flyter fortere, og er også forklaringen på hvorfor vulkanene er relativt slake.

Hyperaktiv

Kilauea er en av verdens mest aktive vulkaner, målt i mengde lava produsert i utbrudd, ifølge HCV.

Lavadomer, som denne fontenen kan ligne på, er ikke uvanlige, og forekommer i mange forskjellige former og størrelser. De dannes av ikke-eksplosive utbrudd av tyktflytende lava.

UT MOT HAVET: En glovarm, tyntflytende lavastrøm fra vulkanen Kilauea renner over en klippe på sørøstsiden av Big Island, Hawaii. Foto: Shane Turpin/ AP/ NTB Scanpix
UT MOT HAVET: En glovarm, tyntflytende lavastrøm fra vulkanen Kilauea renner over en klippe på sørøstsiden av Big Island, Hawaii. Foto: Shane Turpin/ AP/ NTB Scanpix Vis mer

Rekordutbrudd

Lavafontenen var en del av vulkanutbruddet Mauna Ulu. Dette utbruddet var aktivt over fem år, på den tida det lengste noen gang registrert på vulkanen Kilauea.

Enorme mengder lava ble pøst ut på jordens overflate. På 1774 dager produserte utbruddet 350 millioner kubikkmeter lava, nok til å fylle 140 000 olympiske svømmebasseng.

Rekorden har siden blitt slått av utbruddet som vedvarer den dag i dag.

Ildfontene

Under utbruddet i 1983 åpnet Pu'u 'O'o-ventilen på Kilauea seg som en fontene og sendte flytende lava 460 meter opp i luften, ifølge Livescience.

Det var starten på den lengste kontinuerlige utbruddsyklusen på Kilauea siden 1400-tallet.

Kilaeua har vært aktiv siden, og utbruddsyklusen teller på sitt 35. år.

Rettelse: Dagbladet omtalte fenomenet først som en tyktflytende lavadom. Det korrekte er at bildet viser en fontene av tyntflytende lava, som har formen til en dom.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!