ENORME STEINER: Eyjafjallajökull spruter ut lava 500 meter opp i lufta, og mange av steinene er store. Foto: Ørjan Ellingsvåg
ENORME STEINER: Eyjafjallajökull spruter ut lava 500 meter opp i lufta, og mange av steinene er store. Foto: Ørjan EllingsvågVis mer

«Lavasteiner store som biler»

Dagbladets reportasjeteam fløy over toppen av Eyjafjallajökull og så lavaen sprute.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| EYJAFJALLAJÖKULL (Dagbladet): - Hører dere braket? Lavaen spruter 500 meter opp i lufta nå, sier pilot Reynir Pétursson til Dagbladet i helikopteret over Eyjajallajökul.

Geofysiker Einar Kjartansson kunne i går formiddag bekrefte at det nå kommer lava ut fra vulkanen, og helikopterpilot Pétursson er ikke i tvil når han sammen med Dagbladet ser rett ned i den.

Det kommer fortsatt aske fra vulkanen, men i langt mindre mengder enn de siste dagene.

I stedet beskriver Pétursson det som spruter ut fra vulkanen som «lavasteiner på størrelse med biler».

- De er de største jeg noen gang har sett. Dette er ganske utrolig, sier han til Dagbladet.

Mektig syn
Det er et mektig syn som venter Dagbladet da helikopteret når toppen på Eyjafjallajökull, og vi for første gang på nært hold ser kilden til alle problemene på Island og Europa de siste dagene.

På grunn av den klare blå himmelen er sikten 300 meter ned i vulkanen svært bra, og det spruter enormt mye svart lavastein og røyk opp fra fjellets dyp. Det braker og tordner, og innimellom rykker det i helikopteret av effekten fra utbruddene.

Miks av lava og aske nå
Det var mandag morgen vulkanen drastisk endret karakter. At lava kommer ut fra vulkanen, betyr at det kommer mindre aske, ifølge Kjartansson.

Det kan være gode nyheter både for flytrafikken og for bøndene, mener han.

- Lavamengden må være ganske stor før det skal skape problemer. Jeg tror ikke det vil komme så mye, sier han.

- Det er nå en miks av lava og aske som kommer ut, men det at det kommer mer lava, betyr at mengden aske minker. Det er en bra ting.

Helikopterpilot Reynir Pétursson, som flyr over vulkanen flere ganger om dagen, føler seg imidlertid ikke sikker på at faren er over.

- Hvis det kommer ut mye lava, må det finne en vei ned fra isbreen, og det kan smelte mye is på veien. Går lavaen sørover, der gårdene er, kan det skape flom her. Flom oppå asken som allerede ligger der er ikke bra.

BRAK: Det braker og tordner rundt vulkanen, og det rykker i helikopteret av effekten fra utbruddene. Foto: Ørjan Ellingsvåg
BRAK: Det braker og tordner rundt vulkanen, og det rykker i helikopteret av effekten fra utbruddene. Foto: Ørjan Ellingsvåg Vis mer