Lave forventninger til G8-møte

Fjorårets visjon om kutt i klimagassutslipp nevnes ikke.

MANGE KOKKER, LITE MATNYTTIG: To aktivister som skal forestille møtevert Silvio Berlusconi og Tysklands Angela Merkel demonstrerer mot G8-møtet. Foto: AP Photo/Sandro Pace/SCANPIX
MANGE KOKKER, LITE MATNYTTIG: To aktivister som skal forestille møtevert Silvio Berlusconi og Tysklands Angela Merkel demonstrerer mot G8-møtet. Foto: AP Photo/Sandro Pace/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klimaendringer og økonomisk krise står på dagsordenen under møtet til de mektige G8-landene i Italia. Men det er lite håp om gjennombrudd på noen av områdene.

Samtalene i den jordskjelvrammede byen LAquila begynner som et tradisjonelt G8-møte, før flere land slutter seg til diskusjonene.

Åpningen onsdag ble preget av at den kinesiske presidenten Hu Jintao trakk seg fra arrangementet for å reise hjem slik at han kan konsentrere seg om uroen i Xinjiang-provinsen.

Samtidig kunne nyhetsbyrået Reuters presentere lekkasjer fra utkastene til dokumenter fra LAquila-møtene. Her nevnes ikke målet om å kutte utslippene av klimagasser med 50 prosent innen 2050, noe G8-landene presenterte som en «visjon» i fjor.

Diskusjonene om en ny global reservevaluta skal også være utelatt fra utkastene. Kina og Russland har tidligere luftet muligheten for at en slik valuta kan overta for den amerikanske dollaren som internasjonalt betalingsmiddel.

USAs president Barack Obama ankom Italia onsdag, etter et besøk i Moskva hvor han har hatt samtaler med russiske ledere. I tillegg til å delta på de tre dager lange samtalene i LAquila, skal han møte statsminister Silvio Berlusconi og pave Benedikt XVI.

LAquila ble rammet av et voldsomt jordskjelv i april, og fortsatt er det etterskjelv i byen omtrent hver eneste dag. De internasjonale samtalene vil bli avlyst dersom det igjen kommer et kraftig skjelv.


(©NTB)