Lave priser for enhver pris?

Norsk mat blir dårligere og dårligere. Ikke fordi den blir farligere og farligere å spise, men i kampen for de lave prisene er det kvaliteten som ofres. I Norge er god smak og ekte smak vekslet inn i høyere fortjeneste og lavere priser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Likevel er norsk mat dyr, og vi diskuterer nå hvem som har skylden for det. Mottoet er at matprisene på nytt skal nedover. Det de færreste er klar over, er at økt effektivitet og kostnadskutt hos næringsmiddelindustri, landbrukssamvirke og i butikkene kanskje kan bety billigere mat, men først og fremst betyr dårligere mat. Det er ikke aksjonærenes fortjeneste man har «effektivisert» de siste tjuefem åra, men kvaliteten på de varene som tilbys og den servicen man får i butikken. Dette kan skje fordi vi moderne nordmenn lever langt unna matproduksjonen. Aldri i menneskehetens historie har vi som spiser kjent mindre til historien til det vi putter i munnen. De fleste aner egentlig ikke hva de spiser, de vet bare hva de tror de spiser.

I debatten om bøndenes fortjeneste og om matimport og Veterinæravtalen snakker vi som om folk flest stort sett lager maten sin av rene råvarer. Slik er det ikke. Vi er på verdenstoppen i forbruk av posemat og annen ferdigmat, og selv folk som baker selv, kjøper nå ferdige melblandinger som bare skal tilsettes vann. Ingrediensene i ferdigmaten kommer fra alle verdens land. Likevel snakker vi som om det finnes en «norsk» matkvalitet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer