<strong>STRØM:</strong> Eidsiva Nett senker prisene, ettersom lavere rente og strømpris reduserer selskapets kostnader. Foto: Lisa-Marie M. Selvik / Scanpix .
STRØM: Eidsiva Nett senker prisene, ettersom lavere rente og strømpris reduserer selskapets kostnader. Foto: Lisa-Marie M. Selvik / Scanpix . Vis mer

Lave renter gir nå billigere strøm

Lave kraftpriser og lavt rentenivå gjør at energiselskapene har lavere kostnader enn tidligere. Men ikke alle tar hensyn til det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Finansavisen / Sven Chr. Stenvaag):  Myndighetene øker forbruksavgiften på strøm med 0,5 øre pr. kWh fra 1. juli for å kompensere for plastposeavgiften som aldri ble noe av. Det skal gi en merinntekt til staten på rundt 300 millioner kroner, men enkelte strømkunder kan likevel glede seg.

Nå senker Eidsiva nettleien i gjennomsnitt med 3,5 prosent fra 1. juli - og går dermed i stikk motsatt retning av myndighetene.

- Årsaken til at nettleien settes ned er at kostnadene blir lavere enn det som til nå er lagt til grunn i våre prognoser, sier direktør Morten Aalborg i Eidsiva Nett.

Både lave kraftpriser og det lave rentenivået bidrar til at selskapet nå kan redusere nettavgiften.

- Kraftprisene ser ut til å holde seg lave i lang tid fremover, og dermed kan vi kjøpe inn billigere for å dekke energitapet i nettet vårt. I tillegg bidrar lavere renter til lavere kapitalkostnader, forklarer han.

Ikke nødvendig Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) regulerer hvor store inntekter nettselskapene kan ha og stiller krav til effektiv drift i nettet - siden dette er monopoler. Det enkelte nettselskap fastsetter så nettleien innenfor disse rammene. Og selskapene velger veldig forskjellig profiler.

Mens Hafslund tilbyr et lavt fastbeløp på 750 kroner og et energiledd på 0,41 kroner pr. kWh, har Eidsiva et fastledd på 2.663 kroner og et energiledd på 0,33 kroner pr. kWh (ved et forbruk på 20.000 kWh årlig).

- Er dere utifra rammene til NVE tvunget til å redusere prisene nå?

- Nei, vi må ikke sette ned prisene. Mer- og mindreinntekter skal styres mot null over tid, og man vet jo ikke hva kraft blir solgt til i fremtiden. Men vi har funnet ut at tiden er inne for å justere litt, sier Aalborg.

Følger ikke Aktører som Hafslund og BKK har ikke planer om å gjøre det samme som Eidsiva.

- BKK har ikke planer om å sette ned nettleien nå, men justerer heller ikke opp som følge av avgiftsøkningen, sier kommunikasjonsrådgiver Anne Mette Tuvin i BKK.
Det samme er budskapet fra Hafslund.— Vi har ingen umiddelbare planer om å sette ned nettleien. Vi ønsker å ha en lav nettleie over tid, og vil beholde vår lave nettleie, sier informasjonssjef Nett i Hafslund, Morten Schau.

Lenge siden økning Sist Eidsiva økte nettleien var i 2010. I perioden etter dette har selskapet delvis kompensert for økning i forbruksavgiften, slik at egen andel av nettleien er blitt noe redusert.

- Vi har dempet vår andel littegrann over tid, siden vi ikke har videreført avgiftsøkningene, sier Aalborg.

Nettleien består gjerne av et fastledd, et variabelt ledd og avgifter til staten.

- Vi regner med at kundene verdsetter prisreduksjonen. Det går riktig vei sett med kundens øyne, sier direktøren i Eidsiva Nett.

Flere økonominyhete Et av de beste bilkjøpene i Norge
Dokumentavgift — nye avgiftsfritak
- Vi har jo bare den lille hjelmen

<strong>STRØM:</strong> Hafslund Nett setter ikke ned nettleien nå, sier informasjonssjef, Morten Schau. Foto: Hafslund
STRØM: Hafslund Nett setter ikke ned nettleien nå, sier informasjonssjef, Morten Schau. Foto: Hafslund Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer