NORMALISERT MARKED: Terje Buraas og Leif J. Laugen fra Eiendomsmeglerforetakenes forening under presentasjonen av boligprisstatistikk juli 2010. Foto: Berit Roald / Scanpix
NORMALISERT MARKED: Terje Buraas og Leif J. Laugen fra Eiendomsmeglerforetakenes forening under presentasjonen av boligprisstatistikk juli 2010. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

Lavere boligpris i juli

Men boligprisene i 2010 fortsetter å stige, viser tall fra Eiendomsmeglerbransjens boligstatistikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| I dag ble eiendomsmeglerbransjens boligstatistikk for juli lagt fram.  

Statestikken viser at det i juni har vært en prisnedgang på bolig med 1,5 prosentpoeng sammenliknet med tall fra juni måned.  

Men boligprisene fortsetter imidlertid å øke.  

- Vi var spente på juli, men det viser seg at det er mer omsetning enn forventet og det er et godt tegn,
sier Terje Buraas i styreleder i Eiendomsmegler-
foretakenes Forening (Eff).  

Nedgangen i juli er altså forventet. På grunn av ferieavvikling pleier boligmarkedet normalt sett å oppleve en nedgang i denne sommermåneden.  

- Dette er vanlig i juni. De siste fem årene har prisene enten falt med en eller to prosent eller vært uendret, forklarer Leif J. Laugen, nestleder i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).      

- Juli følger trenden fra tidligere år, med lavere aktivitet og lavere priser enn i juni. Julitallene underbygger det vi har sett tidligere i år, nemlig at boligmarkedet har normalisert seg, forklarer Buraas.  
  Pris ned — snitt opp • Prisene på enebolig sank med 3,9 prosent fra juni til juli

• Prisen på delt bolig sank med 2,1 prosent fra juni til juli

• Pris på leiligheter sank med 0,6 prosent fra juni til juli.  

Prisene for enebolig sank mest i Sarpsborg, Trønderlag (uten Trondheim) og Hedemark. 

På delt bolig var den minste prisnedgangen i Oslo, mens den største nedgangen i Østfold.

Leilighetsprisene sank med en prosent eller mindre i de største delene av landet, mens den sank med to prosent i Sarpsborg, Fredrikstad, Østfold og Larvik.  

Til tross for nedgangen er det likevel høyere tall enn fra fjoråret: Prisen på enebolig er i år 7,6 prosent høyre enn i fjor, delte boliger er 9,9 prosent høyre, og prislappen på leilighetene er i år 5,8 prosent høyre enn på samme tid i 2009.  

- Det er små forskjeller på regionalt nivå. Det vi gjenkjenner er at de store byene har en bra prisstigning, mens Østfold, innlandsfylkene og Nord-Norge har en svakere stigning, sier Laugen.  

Boligprisene stiger fremdeles Selv om juliprisen er lavere enn resten av året, er det fremdeles boligprisene i snitt 6,6 prosentpoeng enn hva det var i juli i fjor.  

Hittil i år har boligprisene samlet sett steget med sju prosent.  

- Vi har hatt en stor vekst første halvår av 2010. Juli er litt svakere, men sammenliknet med juli i fjor er det spesielt bra, sier Laugen i Eff.  

Ifølge tall fra eiendomsmeglerbransjen ligger den gjennomsnittlige salgsprisen for en bolig i 2010 på om lag 2 555 000 kroner.  

-Den generelle prisutviklingen i 2010 viser at vi har et eiendomsmarked som i større grad fungerer som et boligmarked, og mindre som et spekulasjonsmarked. Markedet er velfungerende og i god balanse. Det er færre kortsiktige spekulanter, og flere som tenker langsiktig og kjøper en bolig fordi man trenger en bolig eller ønsker å spare i en bolig, sier Buraas.  

  Lenger formidlingstid Ifølge eiendomsmeglerbransjen ligger boliger lenger ute for salg i juli enn i juni. Forrige måned lå en bolig i snitt 12 dager lenger ute for salg, før den ble solgt.

I juli lå boliger 37 dager ute i snitt.  

Det er i de store byene, som Bergen og Trondheim at boligene går raskest.

I Tromsø er det lengst formidlingstid. Her tar det i gjennomsnitt 60 dager fra siste annonse er ute, til boligen er solgt.  

Det knyttes spenning til hvordan tallene vil se ut for august måned: Det er få boliger som er lagt ut på Finn.no:  

— Spørsmålet er om det er lite eiendommer ute. Har man nå solgt ut førstevalgene, eller er det mer på lager? Vil det være nok vekst til å dekke behovet i august? Er det nok leiligheter til salgs i de store studentbyene eller vil det bli et økt press?, sier Buraas.