<strong>SENKER KRAVENE:</strong> Trening til tross, de færreste jentene klarer kravet til «Godkjent hærsoldat». Nå senker Forsvaret kravet. Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB scanpix
SENKER KRAVENE: Trening til tross, de færreste jentene klarer kravet til «Godkjent hærsoldat». Nå senker Forsvaret kravet. Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB scanpix Vis mer

Lavere fysiske krav i Hæren for å få med kvinner

Samtidig mener Hæren det er prinsipielt galt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Hæren har besluttet å senke kravene til å bli «godkjent hærsoldat», selv om den mener det er prinsipielt galt å gjøre det.

Kravene til å bli godkjent hærsoldat er kjønnsnøytralt og høyere enn kravene til å bli godkjent soldat i luftforsvaret og marinen. Mange kvinner sliter med å oppfylle kravet. Ifølge Forsvarets Forum senker Hæren kravet i kampløypa med ett minutt, fra 16 til 17 minutter, og mener det skal gjøre at flere kvinner kvalifiserer.

– Det gjør vi for å få med flere til den avsluttende testen, som blant annet omfatter løp, makkerbæring, skyting og sanitet i en stridsteknisk ramme, sier major Trond Sverre Mostue, testutvikler ved Hærens våpenskole.

Mostue mener likevel trekket er prinsipielt galt, fordi krigens krav ikke endrer seg.

– Hvis det blir for stor andel jenter eller gutter som ikke er fysisk skikket til tjeneste, vil det gå ut over mulighetene til å fylle fysisk krevende og viktige stillinger i for eksempel jeger- og kampavdelingene, sier Mostue.

I det første kullet der både jenter og gutter har verneplikt, 1997-kullet, er det 22 prosent av de feltdyktige jentene fra sesjon del to og 2 prosent av guttene som ikke oppfyller minstekravet til kondisjon, styrke eller allment evnenivå. det viser en studie fra Forsvarets forskningsinstitutt.

Kvinneandelen på sesjon er 43 prosent og 30 prosent blant dem som fordeles til tjeneste.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer