Lavere ledighet i juli

- Vår prognose tilsier imidlertid en liten økning utover høsten, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

 Ferske tall fra NAV:  Arrbeidsledigheten falt i juli, men NAV venter en liten økning utover høsten. Foto: Morten Holm / Scanpix
Ferske tall fra NAV: Arrbeidsledigheten falt i juli, men NAV venter en liten økning utover høsten. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Arbeidsledigheten var ifølge sesongjusterte tall fra NAV på 3,0 prosent av arbeidsstyrken i juli, mot 2,8 prosent på samme tid i fjor. Tallene kom dermed inn som ventet.

- Nedgangen i ledigheten de siste to månedene er i tråd med våre forventninger. Vår prognose tilsier imidlertid en liten økning utover høsten, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad i en pressemelding.

Summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak gikk ned med 800 personer i juli, viser sesongjusterte tall.

Det var 1.300 færre registrerte ledige i juli enn i juni.

Størst nedgang i Østfold og Finnmark Ledigheten gikk ned for de aller fleste yrkesgruppene i juli. Målt i antall personer, falt ledigheten mest for bygge- og anleggsarbeidere, butikk- og salgsmedarbeidere fulgt av helse-, pleie- og omsorgsyrker.

I Hedmark, Buskerud, Sør-Trøndelag og Aust-Agder økte arbeidsledigheten i juli, mens den gikk ned i de andre fylkene. Østfold og Finnmark hadde den største prosentvise nedgangen.

Ingen endring I juli var 79 600 personer registrert som helt ledige hos NAV. Det er 5 000 flere enn for ett år siden.

Summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak var på 85 500 personer, som tilsvarer 3,2 prosent av arbeidsstyrken. Det er 900 flere enn i juli i fjor, men målt som andel av arbeidsstyrken er det ingen endring fra i fjor.

Arbeidsledigheten i juli var høyest i Oslo og Østfold - begge med 3,8 prosent av arbeidsstyrken. Sogn og Fjordane har lavest ledighet med 2,0 prosent av arbeidsstyrken, fulgt av Rogaland med 2,1 prosent.

Klart bedre enn ventet Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank mener Nav-tallene for registrert ledighet for juli var klart bedre enn ventet.

- Vi ventet en ørliten oppgang, men det ble en klar nedgang i samlet ledighet. I tillegg ble det en nedjustering av ledigheten i juni, så det ser klart bedre ut enn det vi hadde lagt til grunn på forhånd, sier sjeføkonomen til TDN Finans.

Han mener det er helt klart at dette reduserer sannsynligheten ytterligere for et rentekutt fra Norges Bank.

- Med det arbeidsmarkedet vi har nå så er det mye annet som må gå galt før Norges Bank kutter renten. Det er helt åpenbart. Nå ligger ledigheten godt under Norges Banks anslag for året og kommer det ikke en oppgang gjennom høsten, så blir det ikke noe rentekutt, sier Andreassen.
  Flere nyheter 87.000 arbeidsledige i Norge
Økonomer: Mindre sannsynlig med rentekutt